fbpx

radnici tibo bez placa od studenoga 2983 3113

Zakon o stečaju, čiji je Prijedlog utvrdila Vlada Federacije BiH, uređuje predstečajni i stečajni postupak, kao i pravne posljedice otvaranja i provođenja stečaja.

Radi postizanja kvalitetnijeg zakonskog rješenja, uzete su u obzir mnoge primjedbe i preporuke proizašle iz slučajeva sa terena koji su primjenjivani u sudskoj praksi. Novine koje bi trebao donijeti novi zakon o stečaju je i taj da vlasnik preduzeća može pokrenuti stečajni postupak, a precizirani su i rokovi provođenja stečaja.

Zakon o stečaju koji je donesen 2003. pretrpio je dvije izmjene, od njih jednu početkom godine u dijelu prava radnika koja su bila ograničena. Novim zakonom koji treba biti donesen, regulisana su prava radnika gdje prioritet moraju biti njihova potraživanja.

Novi Zakon o stečaju donosi veliko olakšanja u ovu oblast. Stečajni upravnici bit će u obavezi stečajni postupak provoditi brže i efikasnije. Omogućava i predstečajnu nagodbu i omogućava kontrolu stečajnih upravnika.

Novim zakonom stečajni upravnici postupak mogu voditi godinu do dvije i to u jednoj ili dvije firme, naglasio je Hakija Zaimović, predsjednik Udruženja sudaca Federacije BiH. Međutim, nekoliko je problema koji se javljaju kod provođenja stečajnog postupka u dijelu unovčavanja imovine stečajnog dužnika.

– Često Skupština povjerilaca prenese ovlaštenje Odboru povjerilaca koji često nije voljan snižavati cijenu i prilagoditi je tržišnim kretanjima, nego se zaustave na jednoj cijeni i kažu ‘ne damo ispod’. U tom slučaju dolazi do odgađanja vođenja stečajnog postupka – rekao je Nijaz Dervišić, predsjednik Udruženja stečajnih upravnika FBiH.

Novi Zakon o stečaju trebao bi regulisati oblast u dijelu unovčavanja imovine, kaže Dervišić, ali taj problem ostaje i dalje.

– Dugo je vođenje sudskih sporova, iako je Visoko sudsko i tužilačko vijeće donijelo odluku da svi sporovi proistekli iz stečajnog postupka imaju prioritet u rješavanju. Međutim, i danas imamo primjere, posebno u Republici Srpskoj, da se deset godina vode sudski sporovi. Kod nas, koliko je meni poznato, nema takvih problema, ali ih ima da traju više godina. Taj problem ne može biti riješen ovim zakonom o stečajnom postupku – dodaje.

Novi Zakon o stečajima trebao bi uvesti više reda, te otkloniti zloupotrebe, kaže Hakija Zaimović, predsjednik Udruženja sudaca Federacije BiH. Ističe da predstečajni postupak otvora mogućnost da nelikvidno preduzeće zaključi nagodbu s povjeriocem u cilju lakšeg i povoljnijeg izmirenja novčanih obaveza. Na ovaj način se izbjegava stečaj preduzeća i omogućava nastavak poslovne djelatnosti, naglašava Zaimović.

Izvor: vijesti.ba/fena

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2