fbpx

5novinari

Evropska komisija (EK) pažljivo prati izazove i poteškoće s kojima se suočavaju novinari na području Zapadnog Balkana, izjavio je danas u Tirani evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn.

Hahn boravi u dvodnevnoj posjeti albanskoj prijestolnici, gdje se održava konferencija "Dani medija, EU - Zapadni Balkan", a prilikom obraćanja evropski komesar je istakao važnost podrške slobodi izražavanja.

"Sloboda medija je pokazatelj funkcionisanja pravne države. Kritičko izvještavanje je važno za demokratiju. Mediji mogu doprinijeti izgradnji mostova, a ne podjelama. Imamo velikih izazova u tranzicijskim zemljama. EK će nastaviti pružati potporu za poboljšanje medijskog okruženja, ali i mediji mogu učiniti dosta", istakao je Hahn.

Hahn je poručio da se novinarstvo ne događa u izolovanom području, već usred društva. Istakao je da je nezavisni medijski sektor važan za ostvarivanje slobode izražavanja, ali da se trebaju razmotriti brojna pitanja, poput vlasništva nad medijima.

Kako je kazao, politički lideri i zemlje kandidati su odgovorni za garantovanje slobode medija, uključujući bezbjednost i pristojne uslove života novinara.

"Sloboda medija je fundamentalna vrijednost EU i preduslov o kojem se ne može pregovarati ni sa jednom zemljom kandidatom na njihovom putu ka EU", poručio je Hahn.

Evropskog komesara za susjedsku politiku i proširenje jutros je dočekao ministar evropskih i vanjskih poslova Albanije Ditmir Bushati. Bushati i Hahn su razgovarali o ulozi Albanije u regionalnoj saradnji, koordinaciji vanjske politike Albanije i sigurnosti EU, te o reformskom procesu.

Na konferenciji se obratio i albanski premijer Edi Rama, koji je kazao da je sloboda izražavanja temeljna sloboda EU i kamen temeljac procesa proširenja EU.

"Sloboda izražavanja je osnovno pravo i to je najjače oružje koje imamo u borbi protiv nepravde, korupcije i drugih negativnih pojava. Koliko sam siguran, toliko sam i pesimista u vezi s bliskom budućnošću medija, iz razloga jer su u očima svih", rekao je Rama.

Na dvodnevnoj konferenciji "Dani medija, EU - Zapadni Balkan", u organizaciji Evropske komisije, biće organizovane radionice o različitim temama poput mediji i tržište, mediji i digitalno doba, te standardi kvaliteta u novinarstvu.

AA

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Novembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4