fbpx

3koze

U Donjim Kolima, selu kod Banjaluke, otkrivena je bruceloza u jednom stadu koza. Vlasnik stada je uznemiren, jer iako je prijavio bolest prije gotovo mjesec dana i dalje čeka da nadležne institucije odreaguju.

Vlasnik sumnja i da je bolest prouzrokovana vakcinama protiv bruceloze, jer su koze vakcinisane mjesec i po dana prije pojave bolesti.

U Institutu “Vaso Butozan” su kontrolom utvrdili da je stado od 53 koze zaraženo brucelozom. Bolest je otkrivena 8. oktobra u stadu koje je u vlasništvu Dragana Ćutkovića.

Ćutković napominje da je primetio simptome opasne bolesti, reagovao i alarmirao nadležne institucije, ali da se posljednjih mjesec dana suočava sa veoma sporom reakcijom države. Plaši se i posljedica po zdravlje svojih ukućana, ali i mještana koji žive ili se kreću u blizini njegovog imanja.

Dragan Ćutković je potvrdio da je jedna koza uginula, a ranije je njih 18 pobacilo.

Potvrdio je i da je obaviješten da su stigli rezultati iz Zagreba koji su, navodno, pokazali da koze nisu zaražene brucelozom. Javljeno mu je i da koze ne mora više da drži u karantinu, piše BN.

Ćutković kaže da apsolutno ne zna šta da radi, jer su rezultati Instituta “Vaso Butozan” pokazali da su sve koze zaražene, dok rezultati jednog privatnog instituta da je zaražena 51 koza, a sada rezultati iz Zagreba da bruceloze nema.

Posjetio je sve nadležne institucije i kaže da mu niko ništa nije garantovao. Navodno je stado zdravo, ali nije bezbjedno po ostale životinje.

Bruceloza je opasna bolest od koje obolijevaju domaće, ali i divlje životinje. Čovek se može zaraziti direktnim kontaktom sa životinjama ili konzumacijom mesa ili mleka zaražene životinje.

Bolest se rijetko prenosi vazduhom, ali ukoliko ljudi obole, bolest može da ostavi teške posljedice.

(EuroBlic) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2