fbpx

3katanac

Dom zdravlja bi uskoro trebalo da se izjasni o sudbini pet ambulanti kojima prijeti zatvaranje zbog malog broja registrovanih pacijenata, a najbliže katancu su one u Kuljanima i Adi, saznaje „Glas Srpske“.

Zakonski minimum od najmanje 2.000 registrovanih pacijenata ne zadovoljavaju mjesne zdravstvene ustanove u Šargovcu, Kuljanima, Adi, Paprikovcu i Česmi.
Gradske vlasti su proteklih mjeseci apelovali na mještane pomenutih naselja da se registruju u matične ambulante i tako ih spasu od zatvaranja. Međutim, prema nezvaničnim informacijama, ti apeli nisu naišli na odziv, pogotovo u Kuljanima i Adi.

Prema posljednjim podacima, broj registrovanih pacijenata u Adi je svega 233, bez obzira na to što se radi o naselju sa velikim brojem stanovnika. To je gotovo deset puta manje od zakonskog minimuma od 2.000 pacijenata. Slična sudbina se, saznajemo, prognozira i ambulanti u Kuljanima, za koju se, takođe, ispostavilo da je nerentabilna. Naime, u njoj je registrovano svega 1.000 pacijenata, što je dvostruko manje u odnosu na zakonski minimum.

U slučaju da dođe do zatvaranja, mještani Ade nastaviće da se liječe u Vrbanji, a oni iz Kuljana u obližnjim Zalužanima, gdje takođe postoji ambulanta porodične medicine.

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac je rekao da se privodi kraju analiza u vezi sa ovim ambulantama, ali je naglasio da Dom zdravlja, i pored brojnih urgencija, još nije dao svoj stav o tome.

Mi smo svoj dio posla završili, a kako stvari trenutno stoje, evidentno je da u pojedinim ambulantama nije došlo do povećanja broja pacijenata, zbog čega će neke biti zatvorene. Međutim, konačnu odluku o tome neće biti moguće donijeti bez Doma zdravlja – objasnio je Banjac.

Dom zdravlja

U Domu zdravlja rekli su da je 11. oktobra održan sastanak sa predstavnicima grada i da je razgovarano o radu ambulanti koje imaju mali broj registrovanih pacijenata.

– Zaključke sa ovog sastanka načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac trebalo je da dostavi našoj ustanovi. U tom dokumentu bi trebalo da stoji kako mi da postupimo o ovom pitanju. Kada to urade, Dom zdravlja će postupiti u skladu sa prijedlogom koji je grad Banjaluka kao naš osnivač naveo – rekli su u Domu zdravlja.

(Glas Srpske) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31