fbpx

4secerana

BANJALUKA – Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS potvrdilo je da provjerava poslovanje bijeljinske Fabrike šećera u stečaju i to po nalogu Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina.

"Uprava kriminalističke policije i Policijska uprava Bijeljina postupaju po zahtjevu Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina, a vezano za poslovanje 'Fabrike šećera' Velika Obarska sa više privrednih društava“, navodi se u odgovoru MUP-a na pitanja koja je poslao poslovni portal "Capital.ba".

U Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini su rekli da su zaprimili krivičnu prijavu od preduzeća “Agrocoop export-import” Banjaluka, protiv lica K.M. i F.M., zbog krivičnog djela zloupotreba ovlašćenja u privredi i poslovna prevara.

"S tim u vezi, postupajući okružni javni tužilac je uputio PU Bijeljina zahtjev za prikupljanje informacija", kazali su nam u tužilaštvu.

Pravni zastupnik "Agrocoopa" Ognjen Avlijaš kaže da je prijva je podnesena protiv lica koja su vodila “Šećeranu” prije otvaranja stečajnog postupka zbog određenih nepravilnosti prilikom knjiženja i poslovanja firme u tom periodu koje su po njihovom mišljenju postojale.

"U toku su predistražne radnje. Prijava se odnosi na priznavanje određenih potraživanja za koja mi smatramo da nisu postojala i zloupotrebe prilikom knjiženja potraživanja 'Agrocoopa' prema 'Šećerani' koja su postojala“, rekao je Avlijaš.

Inače, Firma “Agrocoop Export Import” tužila je "Šećeranu" s ciljem naplate 8,6 miliona KM potraživanja koja je raniji stečajni upravnik Lazo Đurđević osporio, a "Šećerana" je dobila ravosnažnu presudu u ovom sporu.

Jedan od bivših direktora "Šećerane" Meho Fafulić rekao je danas da ne zna da li je protiv njega podnesena prijava.

"Nije me niko obavijesto. Možda i jeste podnesena, ali ne znam zašto bi“, rekao je Fafulić.

U utorak je objavljena informacija da su pripadnici MUP-a pokrenuli istragu u bijeljinskoj Fabrici šećera u stečaju zbog sumnjivih presuda koje je ovo preduzeće gubilo, a što je na kraju uticalo na iznos priznatih potraživanja povjerilaca.

Stečajni upravnik "Šećerane" Nebojša Matić rekao je tada da je policija prije nekoliko dana počela da izuzima dokumentaciju iz ovog preduzeća koja se odnosi na prijave potraživanja nastale nakon dobijenih presuda zbog propuštanja.

"Oni će ispitati da li je bilo radnji koje su mogle da promijene prijave potraživanja. Mi imamo 80 odsto prijava potraživanja koje su nastale kao rezultat presuda zbog propuštanja. Dakle, radi se o tome da je neko tužio 'Šećeranu', a niko iz uprave se nije žalio, niti dostavio pismeni odgovor sudu, niti išao na ročište, nakon čega su donošene presude u korist onih koji su tužili i te prijave je raniji stečajni upravnik morao da prizna jer su imali pravosnažne presude", rekao je Matić.

Pojasnio je da takvih prijava ima oko stotinu. Ukupna vrijednost priznatih potraživanja po osnovu presuda zbog propuštanja iznosi oko devet miliona KM. Kazao je da je policija prvo tražila prijave koje se odnose na pojedina preduzeća, a da su onda rekli da će proširiti istragu i na sve ostale firme i pojedinačna potraživanja zaposlenih koja su nastala po osnovu presuda zbog propuštanja.

(Capital.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2