fbpx

1vojska

Sramna je izjava Milorada Dodika, koji obavlja funkciju predsjednika Republike Srpske, da „Srbe pripadnike Oružanih snaga BiH ne smatra svojim“. Ne smatra ni njega, niko ko misli svojom glavom „svojim“, ali ipak svima bi trebalo biti jasno šta ta izjava treba da znači.

Dodik vrijeđa sve Srbe vojnike i oficire pripadnike OS BiH, od kojih su mnogi bili pripadnici i Vojske RS u vrijeme proteklog rata, što bi njemu kao "velikom patrioti", valjda trebalo nešto da znači. Ali ne znači ništa.

Neprimjereno je i saopštenje SNSD-a kojim se Mladen Ivanić optužuje da je prošle godine na proslavi Dana Republike Srpske ponizio srpske pripadnike OS BiH, koje je taj dan svečano postrojio u Banjaluci.

U saopštenju se između ostalog navodi da Ivanić nije postrojio vojsku u čast Dana Republike Srpske nego u svoju čast „kao da se slavi njegov rođendan“.

Ipak koliko god ovo saopštenje bilo neprimjereno u njemu se nazire više nego zrnce istine i iz njega se može naslutiti nekoliko interesantnih poruka.

Istina je da su vojnici OS BiH, poniženi – ne zato što su postrojeni u slavu Dana RS ili Mladena Ivanića, već zato što je sve ličilo na to da su postrojeni u slavu Milorada Dodika.

I Dodikova izjava i SNSD-ovo saopštenje potrvrđuju koliko se opozicija u Republici Srpskoj, pogrešno postavila u priči o neustavnom. Dodikovom, referendumu o Danu Republike Srpske, kao i tokom proslave tog Dana.

I referendum i Dan RS, su bili samo i jedino u funkciji slavljenja lika i nedjela Milorada Dodika i opozicija je u tome aktivno učestvovala. 

Na kraju krajeva, kičeraj od marša policajaca, vatrogasaca, poštara i koga sve ne, je najviše ličio na dolazak cirkusa u grad. Sve popraćeno melodijom kafanske pjesme "Pukni zoro" – koja je naprasno proglašena „pjesmom iz slavne srpske istorije". Pjesma je inače nastala u 21 vijeku – ali odavno je poznato da idioti misle da istorija od njih počinje.

Na ovaj način su poniženi i Republika Srpska i svi oni koji su  u ovom cirkusu učestvovali.
Pitanje je zašto je opozicaja prihvatila tu igru?

Sada će se rado pravdati da su u ime „srpskog jedinstva“, marširali rame uz rame sa Dodikom i njegovom kamarilom koja je na jedinstven način opljačkala i rasprodala svaki „nacionalni“ resurs koga se dotakla. 

Reći će i da su to učinili u najboljoj namjeri, vjerovatno onoj kojom je i put do pakla (u njihovom slučaju političkog debakla) popločan?!  

Ipak će ostati gorak ukus činjenice da su se sa Dodikom utrkivali u bacanju „srpskog kamena s ramena“ jer nemaju ili ne znaju ništa pametnije tom narodu ponuditi.

Zabili su sebi na taj način ne jedan, nego seriju autogolova, i pomogli Dodiku, namjerno ili nenamjerno, svejedno,  da se učvrsti na tronu samozvanog „srpskog lidera“ s „ovu stranu Drine“ i ekskluzivnog „zaštitnika Srpstva i Republike Srpske“.

On im se na tome, zahvalio u svom prepoznatljivom šibicarskom stilu – čim su mu okrenuli leđa – sebi prigrabio sav plijen njihove, naivnosti ili čega već...

Možda bi se moglo i reći da ovim napadom na Mladena Ivanića, Dodik pokazuje da se plaši Ivanićeve kandidature za jednu od vodećih funkcija na izborima iduće godine. 

Međutim, ako i novoga Devetog januara opozicija bude manifestovala „srpsko jedinstvo“ sa Miloradom Dodikom, na način na koji su to do sada radili, on neće imati nikakvog razloga za taj strah. 

Ovog Devetog januara, koji je pred nama, Ivanić sigurno neće postrojavati trupe, pa će bar srpske pripadnike OS BiH na taj način da poštedi poniženje od prošlog Dodikovog devetog januara. To je već nešto pozitivno u čitavoj priči.

tajnajavna.blogspot.ba 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4