fbpx

4ljubija

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske izbacila je Rudnik željezne rude 'Ljubija' sa liste strateških preduzeća, što znači da državni kapital u ovom rudniku sada može biti privatizovan bez saglasnosti Narodne skupštine RS, koja je prethodno odbila njenu prodaju firmi "Israeli Investment Group", saznaje poslovni portal CAPITAL.

Polovinom ovog mjeseca u Služebnom glasniku RS objavljena je odluka Vlade RS o određivanju preduzeća od streteškog značaja u kojoj RŽR "Ljubija" nije naveden kao preduzeće od strateškog značaja.

S obzirom na to da se preduzeća od strateškog značaja privatizuju po osnovu posebnog privatizacionog programa koji donosi Vlada RS, a uz saglasnost Narodne skupštine RS, najnovijom odlukom Vlade omogućeno je da se državni kapital u RŽR "Ljubija" može prodati na Banjalučkoj berzi, bez saglasnosti NSRS.

Evgenij Zotov, direktor firme Israeli Investment Group, koja je tri puta dostavljala ponudu za kupovinu 65 odsto akcija "Ljubije", kaže da je upoznat sa odlukom Vlade RS i da je njegova firma spremna za berzu.

"Ovaj put idemo do kraja! Nema Narodne skupštine RS i kupiće onaj ko ponudi veću cijenu. Siguran sam da ćemo ponuditi najbolju cijenu, kao i u prethodnim ponudama koje smo dostavljali", rekao je Zotov.

Direktor "Arcelor Mittala" Prijedor Mladen Jelača, takođe, kaže da je upoznat sa odlukom Vlade, ali nije želio da je komentariše.

"Čuo sam da je takva odluka donesena, ali ne znam kakav je stav Vlade i koji je njen sljedeći korak. Osim toga, kompanija 'Arcelor Mittal' iz Londona je ta koja kupuje tako da ja ne mogu da to komentarišem", kazao je Jelača.

Ministri bez komentara

Privatizacija RŽR "Ljubija" podigla je veliku prašinu u javnosti s obzirom na to da su vladajuće stranke u RS imale različite stavove po ovom pitanju. Dok su SNSD i SP podržavali kompaniju Israeli Investment Group čija ponuda je bila finansijski bolja, DNS se protivio prodaji ovom investitoru i podržao punudu 'Arcelor Mittala' iz Londona sa kojim RŽR "Ljubija" ima zajedničko preduzeće u Prijedoru 'Arcelor Mittal'.

Upravo zbog stava DNS-a Vlada je dva puta povlačila odluku o prodaji državnog kapitala sa sjednice NSRS, a treću odluku koja je bila pred poslanicima ove godine nije povukla i ponovo je predložila da se državni kapital u RŽR "Ljubija" proda firmi "Israeli Investment Gruop", koja je za 65 odsto akcija "Ljubije" ponudila 92 miliona KM, dok je "Arcelor Mittal" ponudio 63,6 miliona KM. Međutim, ta odluka nije dobila podršku u NSRS jer su protiv glasali poslanici DNS-a.

Od ministra industrije, energetike i rudarstva RS Petra Đokića Capital nije uspio dobiti komentar u vezi sa ovom odlukom jer nije odgovarao na telefonske pozive.

Komentar nisu uspjeli dobiti ni od DNS-ovog ministra u Vladi RS Neđe Trninića, kao ni od drugih predstavnika DNS-a Marka Pavića, Nedeljka Čubrilovića ni Spomenke Stevanović koji se nisu javljali na telefon ili nisu bili upoznati sa odlukom.

Poslanik NDP-a u NSRS Dragan Čavić rekao je za Capital da je privatizacija strateških preduzeća definisana Zakonom o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima, te da je nakon ove odluke Vlade jasno da NSRS više neće odlučivati o prodaji RŽR "Ljubija".

"To je potpuno besmislena odluka. Ako RŽR 'Ljubija', koji je suvlasnik 49 odsto rudnika 'Arcelor Mittal' u Prijedoru, nije preduzeće od strateškog značaja, onda ne znam koje jeste. Ovo se radi samo da se privatizacija iz četvrtog pokušaja završi mimo NSRS i postupkom koji bi bio dirigovan od strane onih koji žele da 'Ljubiju' kupi Evgenij Zotov", rekao je Čavić.

Poslanik SNSD-a u NSRS Radovan Višković kaže da nije upoznat sa odlukom Vlade RS i da zbog toga ne može da je komentariše.

"Nakon što je odluka posljednji put bila na sjednici NSRS ništa se u vezi sa „Ljubijom“ nije dešavalo, iako su i iz „Mittala“, dok je to pitanje bilo, obećavali mnogo toga. U svakom slučaju, odluku ne bih komentarisao jer nisam upoznat sa njom", rekao je Višković.

(Capital

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1