fbpx

izbjeglice sid 2 ajb

Gotovo 150 izbjeglica traži od hrvatske policije da ih propusti jer ne žele ostati u Srbiji.

Veća grupa izbjeglica okupljena je u Srbiji u blizini prijelaza Šid – Tovarnik na granici s Hrvatskom, a glasnogovornik Policijske uprave Vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović tvrdi da zasad nema informacija o bilo kakvim pokušajima da uđu u Hrvatsku. 

Iako se migranti nalaze na teritoriji Srbije, nadzire ih više desetaka pripadnika hrvatske policije te policijski helikopter.

"Oni su na nekakvom protestu tokom kojeg pregovaraju s policijom i tamošnjim službama nadležnim za njih. Sve što se događa nadzire hrvatska policija i za sada nismo imali pokušaja prelaska državne granice. Stanje je pod kontrolom", rekao je Džigumović, a prenosi Tanjug.

Blizu 150 izbjeglica počelo je protestovati kasno u ponedjeljak.

Godinama čekaju u prihvatnim centrima

Nezadovoljni su činjenicom što neki od njih godinama čekaju u prihvatnim centrima na prelazak granice. Najveći dio čine porodice s djecom.

Migranti nose transparent "Mi postojimo" i traže od hrvatske policije da ih propusti, jer ih, kako kažu, strpljenje izdaje.  

"Ovo je posljednji način. Ne želimo ostati ovdje do smrti. Možda otvore granicu i propuste nas. Samo želimo napustiti Srbiju jer oni nas ne podržavaju", poručuje jedan migrant.

Iz Centra za pružanje pomoći azilantima u Srbiji kažu da proces readmisije tražilaca azila ne funkcioniše. Tvrde da njihovi susjedi Mađarska i Hrvatska vraćaju azilante u Srbiju bez provedenih procedura.

"Ne samo da je to kršenje međunarodnih propisa o readmisiji već i kršenje propisa EU-a i šengenskih pravila jer veliki broj tih ljudi, kada uđe u zemlju, pokuša tražiti azil, ali biva odbijen bez provedenih procedura. To znači da ove zemlje i policija ne uzimaju u obzir ove ljude, ne uključuju ih u proceduru već bez provere i odluke te ljude vrate u zemlju", kaže Radoš Đurović iz Centra za pružanje pomoći azilantima.

MUP Hrvatske uzvraća da dosad nije primljen zvanični prigovor Republike Srbije u vezi sa stvarima na koje ukazuju iz Centra.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1