fbpx

strajk gladju rudari zenica

Rudari su vlastima dali rok tri dana da riješe njihove probleme, a zaprijetili su i samospaljivanjem.Rudari su vlastima dali rok tri dana da riješe njihove probleme, a zaprijetili su i samospaljivanjem.

Zbog nemogućnosti odlaska u penziju, u trodnevni štrajk glađu stupila su 44 rudara rudnika "Stara jama" u Zenici.

Vlastima su dali rok tri dana da riješe njihove probleme. Zaprijetili su i samospaljivanjem.

Vlada Federacije ranije je rudarima obećala da će do kraja 2017. riješiti pitanje njihovog penzionisanja.

Okupljeni ispred Doma rudara kažu da neće odustati od zahtjeva.

"Krećemo u štrajk glađu u Domu rudara. Imaju rok do 12 sati da nam uplate sve doprinose za PIO i MIO. Ako to ne urade, mi ćemo zapaliti ovu zgradu, a mi ćemo biti u njoj", istakao je predstavnik rudara.

"Ovo je bruka i sramota. Varaju nas kao malu djecu. Govore: 'Dođi sutra...' Ne znam šta ćemo uraditi", kaže jedan od okupljenih rudara.

Podrška radnika Željezare

Ministar energetike i rudarstva Federacije BiH rekao je da problem rudara ne može biti riješen u sljedeća tri dana jer je sjednica Vlade zakazana za sljedeću sedmicu.

"Što se tiče zahtjeva tih 44, mi smo obradili po našem sistemu, poslali na mišljenja Ministarstvu pravde i finansija i Uredu za zakonodavstvo. Onog trenutka kada dobijemo povratnu informaciju prijedlog ide na Vladu i Vlada će iz fonda koji smo osnovali uvezati staž za tih 44, kao što smo i obećali. Ali, ovog puta sljedeća adresa je generalni direktor Elektroprivrede, g. Jašarević. On je direktor društva koje je odgovorno da uvezuje staž, da ljude šalje u penziju", izjavio je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH.

Rudare su podržali i radnici Željezare Zenica, koji već danima traže od Vlade Federacije BiH, u čijem je Željezara stopostotnom vlasništvu, da riješe status radnika i tog zeničkog preduzeća.

Iz Vlade je objavljeno da je izdvojeno više od pola miliona eura za uvezivanje radnog staža i rješavanje problema Željezare.

Ministar Džindić pozvao je radnike da ne štrajkuju i ne blokiraju magistralne puteve jer time, kako je naveo, šalju lošu poruku budućim investitorima. Podsjetio je i da je Željezara Zenica u suštini "jedno privredno društvo koje se bavi ugostiteljskom djelatnošću, odnosno radi na ishrani radnika ArcellorMittala i još nekoliko kompanija koje posluju u krugu Željezare Zenica".

Izvor: Al Jazeera

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2