fbpx

1bande

Bande i pripadnici organizovanih kriminalnih grupa iz BiH haraju Evropskom unijom, upozorila je Evropska komisija

"Organizovane kriminalne grupe iz BiH uključene su u pljačke stanova i privatnih kuća, nasilne provale i teške prevare, kao i trgovinu bijelim robljem. Oni se ističu i u poslovima narkošverca", navodi se u izvještaju, koji će razmatrati i Evropski parlament. 

U dokumentu se upozorava i da je BiH destinacija za vozila ukradena na području EU, piše "Dnevni avaz". 

"Ostaci velikih količina oružja po stokovima u BiH predstavljaju rizik jer se mogu koristiti za šverc ubojitih materija", navodi se u izvještaju. 

Evropska komisija naglašava važnost saradnje vlasti BiH i evropskih institucija, posebno Evropola. "Moraju se ubrzati aktivnosti na rješavanju problema trgovine bijelim robljem", istaknuto je u izvještaju. 

Ova tematika razmatrana je u kontekstu stanja bezviznog režima koji EU ima s zemljama zapadnog Balkana i istočnog susjedstva, poput Ukrajine, ali se on u izvještaju ne dovodi u pitanje kada je riječ o BiH, ali se naglašava potreba da se proces kontrole ulazaka i izlazaka iz BiH mora poboljšavati. 

U izvještaju su mnogo lošije prošle Albanija koja je problematična zbog šverca migranata i droge, Moldavija zbog pranja novca i korupcije, kao i Ukrajina.

Izvor: Srna 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2