fbpx

3kliyiste spomenik

Tjentište - Usljed obilnih padavina na području Foče, u blizini spomen-kosturnice na Tjentištu pojavilo se klizište, rekao je direktor Nacionalnog parka "Sutjeska" Dejan Pavlović.

"Klizište je odnijelo pola brda, stanje na terenu je zastrašujuće, a ugrožen je prostor na kojem se nalazi spomen-kosturnica i spomenik borcima stradalim u bici na Sutjesci", istakao je Pavlović.

Na području opštine Foča već drugi dan zabilježene su obilne padavine. 

Monumentalni spomenik od bijelog betona, u znak sjećanja na Bitku na Sutjesci u Drugom svjetskom ratu, rad Miodraga Živkovića, otkriven je 5. septembra 1971. godine.

Sastoji se od dva simetrično postavljena betonska krila, visine 19 metara, između kojih se nalazi prodor oblikovan borcima i kolonama u pokretu. Prošle godine počele su pripreme za njegovu restauraciju.

Prethodno je 1958. godine sagrađena Spomen-kosturnica u koju su pohranjeni posmrtni ostaci 3.301 borca bitke na Sutjesci.

jovanović: na licu mjesta utvrditi mjere za sanaciju klizišta

Direktor Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Stevan Jovanović rekao je Srni da će zajedno sa geolozima iz Instituta na Tjentištu sutra utvrditi šta je potrebno preduzeti da bi se krenulo u sanaciju, odnosno prije toga u ispitivanje samog klizišta u blizini Spomen–kosturnice na Tjentištu."U dogovoru sa ministrom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić, geolozi i ja ćemo krenuti put Tjentišta pa da sutra u toku dana vidimo koje su mjere potrebne", rekao je Jovanović.

On je rekao da će sutra obići teren i utvrditi šta je neophodno za sanaciju odnosno zaustavljanja klizišta.

Usljed obilnih padavina na području Foče, u blizini Spomen-kosturnice na Tjentištu pojavilo klizište koje je odnijelo pola brda i ugrozilo prostor na kojem se nalazi spomen-kosturnica i spomenik borcima stradalim u Bici na Sutjesci.

Na području opštine Foča već drugi dan zabilježene su obilne padavine.

(glas srpske)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2