fbpx

assange epa 0

Ako ga sud i oslobodi, Assange može ostati u ambasadi Ekvadora jer ga Velika Britanija može uhapsiti i izručiti SAD-u.

Londonski sud danas će odlučiti je li u interesu pravde nastavak pravne akcije protiv osnivača Wikileaksa Juliana Assangea jer 2012. godine nije poštivao propise o boravku na uvjetnoj slobodi, prenosi Reuters.

Ako presuda bude u njegovu korist, Assange (46) će biti slobodan da napusti ekvadorsku ambasadu u Londonu, gdje je praktički zatočen već više od pet godina.

No mogao bi izabrati da i dalje ostane u ambasadi, gdje mu je odobren politički azil, iz straha da će ga Velika Britanija izručiti SAD-u, radi suđenja zbog objave velike količine klasificiranih vojnih i diplomatskih dokumenata, jednog od najvećih curenja informacija u američkoj povijesti, javlja britanska agencija.

Odbačena optužba za silovanje

Assange je potražio utočište u ambasadi Ekvadora kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, u kojoj je bio optužen za silovanje.

Optužba za silovanje u Švedskoj u međuvremenu je odbačena, no u očima britanskih vlasti Assange i dalje krši zakon.

Prošle sedmice Assangeovi advokati zatražili su odbacivanje britanskog naloga za uhićenjem, jer su švedski tužitelji odustali od svoje istrage i zahtjeva za izručenjem, no londonski sud odbio je taj zahtjev.

Nakon toga su zatražili da sud razmotri je li u interesu pravde nastavak Assangeova progona zbog kršenja uvjetnog boravka na slobodi, o čemu sutkinja Emma Arbuthnot treba odlučiti na današnjoj sudskoj raspravi, javljaju britanski mediji.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2