fbpx

1korupcija

Konferencija „Zapadni Balkan i članstvo u Evropskoj Uniji“ koju je organizovalo Ministarstvo inostranih poslova BiH, u Banjaluku je dovela brojne političke aktere koji su veoma važni za regionalnu saradnju i proces pridruživanja Evropskoj Uniji. Predstavnici institucija BiH i Republike Srpske zatražili su podršku Evropske unije, kako bi se ubrzao proces integracija. Od predstavnika EU stigao je jasan odgovor.

Član Evropskog parlamenta i izvjestilac za Bosnu i Hercegovinu Kristian Dan Preda bio je jasan: borba protiv korupcije je glavni uslov da Bosna i Hercegovina postane članica Evropske unije.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić saglasan je sa izvjestiocem Evropskog parlamenta i dodao da zbog samih sebe treba da sredimo stanje u državi.

"Veoma je važno da se iskoristi mogućnost koja se otvorila u okviru EU da se ponovo priča o zemljama zap. Balkana i o potrebi ulaska jer prije svega Evropa mora da zaokruži svoju geografsku kompaktnost, a i pitanje bezbjednosti balkana koje je veoma osjetljivo je svakako i pitanje EU. Zato vjerujem da će svi uložiti dodatni napor da se ta pitanja riješe".

Nedavno objavljenu strategiju Evropske Unije, ministar inostranih poslova BIH Igor Crnadak, ocijenio je kao potvrdu i obavezu koju je ova organizacija dala sebi da i Zapadni Balkan bude u njenom sastavu.

"Ono što smo danas čuli, bez ikakvog uvijanja, da je ambijent i posvećenost izuzetno pozitivna i u parlam. Skupštini BiH, i u narodnoj skupštini RS i u parlamentu Federacije kada je u pitanju nastavak evropskog puta. Jedno opredjeljenje koje je dominiralo da je perspektiva EU ono što stvara jedan Kišobran dobre nade, vjere u bolju budućnost ljudi koji žive u BiH i koji žive u regionu". 

Iz susjedne Srbije su poručili da će ova zemlja, kao lider u trenutnom pridruživanju Evropskoj Uniji pružiti punu podršku BiH na njenom evropskom putu.

"Biti lider u procesu evropskih integracija za nas znači i dodatnu obavezu da svima drugima, našim susedima, zemljama sa kojima želimo da imamo najbo0lje moguće odnose pomognemo u svakom pogledu, i tehničkom i političkom i mi smo to i do sada radili. Želim da naglasim da je ministarsvo za evropske integracije u prethodnom periodu zaista mnogo pomagalo i pomagaće i dalje Bosni i Hercegovini na pripremi odgovora za upitnike Evropske komisije i ja se nadam da ćete dolaskom i predsjednika evropske komisije Žan klod Junkera iduće nedjelje moći da predate upitnik", rekla je Jadranka Joksimović, ministar Evropskih integracija Republike Srbije.

Predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne Skupštine Branislav Borenović i predsjednik Komisije za evropske integracije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić složni su da je na evropskom putu BiH do sada dosta urađeno, ali da se treba raditi i dalje.

"Dobili smo u taj, aktiviranje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a potom smo nakon određenih uslova koje smo ispunili dobili i jedan vrlo obiman upitnik, preko 3000 pitanja. I evo što je, na sreću, mi smo ovih dana priveli to kraju i vrlo brzo će kompletirani odgovori biti predati Evropskoj komisiji", rekao je Mušić. 

"Kada je u pitanju RS, narodna skupština RS da što intenzivnije dostižemo Evropske standarde, kriterijume, pravila, prakse, jer je to jedini način da u što skorije vrijeme dostižemo i eropske penzije i evropske plate, da od toga korist imaju građani RS i BiH. To je naš osnovni cilj, osnovni zadatak", rekao je Borenović. 

Konferenciji su prisustvovale brojne visoke zvanice, ambasadori, politički funkcioneri i učesnici iz Srpske, Federacije BiH, BiH, Srbije, Mađarske, Crne Gore, Bugarske, EU. 

Predstavnici Makedonije i Albanije odlučili su da ne učestvuju na konferenciji ministara spoljnih poslova zemalja zapadnog Balkana u Banjaluci, jer nisu pozvani predstavnici Kosova.

(BN) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2