fbpx

banane 77

Cijene banana posljednjih mjeseci u trgovinama na području Bosne i Hercegovine premašile su 2,50 KM po kilogramu. Ista je situacija s cijenama banana i u drugim državama regiona, a navodno bi još trebale rasti.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prva dva mjeseca prošle godine nabavna cijena kilograma banana iznosila je 1,02 konvertibilnih maraka dok ove godine ona iznosi 1,40 KM.

Visoke cijene uslovljene su nizom elementarnih nepogoda koje su prije mjesec dana poharale područje Srednje Amerike.

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević za Radiosarajevo.ba, kaže da su razlog tome veće cijene u nabavci.

– Iz priloženih podataka možete vidjeti da je prosječna cijena banana pri uvozu u BiH u ovoj godini iznosila 1,40 KM po kilogramu, dok je u istom periodu prošle godine iznosila 1,02 KM po kilogramu. To znači da su banane bile skuplje u nabavci. Naravno, na ove cijene uvoznici moraju platiti uvozne dažbine i ugraditi svoju zaradu – rekao je Kovačević.

Gordana Bulić iz Udruženja Klub potrošača Tuzlanskog kantona kazala je za kako razne manipulacije, troškovi prijevoza, porast cijena goriva te uvođenje akciza mogu biti biti uzrok poskupljenja banana na bh. tržištu.

– Naravno da je cijena od 2,50 KM dosta visoka za naše potrošače i građane. Trebamo imati na umu da je banana sezonska roba koja prispijeva u određenim vremenski uslovima koji mogu biti otežani te cijene zbog toga mogu biti više, ali ne isključujemo ni porast cijene goriva, uvođenje akciza koje također mogu biti uzrok poskupljenja – rekla je Bulić.

S druge strane, Marin Bago iz mostarskog udruženje potrošača Futura je rekao za Radiosarajevo.ba kako mnogi proizvodi nisu imali nikakvog razloga za poskljupljenje pa čak ni nakon poskupljenja goriva, ali su oni ipak poskupili.

– Trgovci se jednostavno hvataju za bilo koji razlog da mogu ostvariti profit. Jednostavno, nemamo nikakvog opravdanja poskupljenjem velikog broja proizvoda. Mi imamo specifičan fenomen u BiH, a to je termin “puzajući” rast cijena. Dakle, ako uzmemo bilo koji proizvod i pogledamo njegovu cijenu od prije godinu ili dvije, jasno se vidi da su cijene porasle bez ikakvog opravdanog razloga, tako da primjer banana nije nikako izolovan slučaj – rekao je Bago.

Ako uporedimo podatke prošle godine, vidimo kako, bez obzira na veću cijenu, stanovništvo BiH ove godine jede više banana.

Naime, tokom prva dva mjeseca prošle godine, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, uvezeno je 8 657 467 kilograma banana u vrijednosti od 8,9 miliona maraka.

Inače, u strukturi uvoza voća i povrća u BiH, koji je prošle godine iznosio 346 miliona KM, 15 odsto odnosi se na banane, javlja Radio Sarajevo.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4