fbpx

2miledo

Dodik se nalazi na korak od izricanja sankcija Njemačke i EU, tvrdi direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić u izjavi EuroBlicu.

Komentarišući pisanje uglednog njemačkog dnevnika "Frankfurter algejmane cajtung", koji je, pozivajući se na izvore njemačkog Ministarstva inostranih poslova, naveo da se Dodik nalazi na korak od izricanja sankcija Njemačke i EU, izvori EuroBlica tvrde da bi eventualno uvođenje sankcija Evropske unije prema lideru SNSD Miloradu Dodiku automatski značilo i njegovu eliminaciju kao kandidata za srpskog člana u Predsjedništvu BiH.

Ističući da bi u slučaju da se obistine prognoze medija koji, inače, važe za izuzetno bliske vladi njamčke kancelarke Angele Merkel, bilo nezamislivo da Dodik zasjedne u fotelju srpskog člana u Predsjedništvu BiH, izvori tog lista navode da bi u tom slučaju i OHR mogao da iskoristi pravo na korištenje Bonskih ovlaštenja.

- Ako dođe do proširenja sankcija prema Dodiku, a najvjerovatnije je da hoće, osnovni razlog neće biti njegova kandidatura za Predsjedništvo BiH. Razlog će biti Dodikova polittika, odnosno njegovo otvoreno promovisanje ruskog uticaja, pogotovo u najnovijoj fazi ponovnog povezivanja krize na Kosovu sa situacijom u BiH - kaže Janjić.

On, između ostalog, smatra da su zvaničnom Berlinu posebno zasmetali Dodikovi posljednji nastupi u Beogradu kada je ponovo negirao postojanje BiH kao države.

- To je nešto na što Evropska komisija sigurno neće ostati bez odgovora. Oni kad jednom krenu da primjenjuju sankcije to traje sve dok sankcije ne počnu da daju rezultate. U Dodikovom slučaju, to je očekivanje da prestane s politikom promovisanja i zagovaranja ruskog uticaja. Za Dodika se situacija dodatno zakomplikovala i time što se na primjeru posljednje krize na Kosovu potvrdilo da Turska i Rusija rade zajedno. To čini strah EU i SAD još većim, u smislu da je Kosovo samo odskočna daska za destabilizaciju BiH. To je način na koji se razmišlja u Briselu, Vašingtonu i Berlinu - tvrdi Janjić.

Na pitanje da li bi hipotetičko uvođenje sankcija EU Dodiku, predsjedniku Republike Srpske, moglo da spriječi njegovu kandidaturu za Predsjedništvo BiH, Janjić odgovara potvrdno.

- Mislim da to uopšte nije hipotetičko pitanje, već je to samo pitanje vremena. Ako bi Dodik bio izabran kao član Predsjedništva BiH pod sankcijama EU i SAD, on ne bi mogao normalno da radi. Koji bi model tu bio primijenjen, još je u sferi spekulacija, ali ne zaboravite da OHR posjeduje Bonska ovlaštenja", rekao je Janjić EuroBlicu.

(BN) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1