fbpx

ZASTAVA

U Donjoj Gradini, najvećem stratištu koncentracionog logora Jasenovac, jučer je održan pomen žrtvama jednog od najvećih gubilišta Drugog svjetskog rata na ovim prostorima. Postavljene su jedna do druge i tri zastave:  Srbije, Republike Srpske i Izraela. Među njima nije bilo zastave Roma. Nije je bilo ni na glavnoj bini gdje su održani vjerski obredi i govori zvaničnika.

piše: Miljan Kovač

U Donjoj Gradini, najvećem stratištu koncentracionog logora Jasenovac, jučer je uz prisustvo velikog broja građana/ki  i visokih političkih i diplomatskih delegacija, održan pomen žrtvama jednog od najvećih gubilišta Drugog svjetskog rata na ovim prostorima.

U Donjoj Gradini,  na mjestu gdje se polažu vijenci stradalima, postoje table na kojima su ispisani podaci o broju stradalih. Na posebnim tablama ispisane su brojke stradalih Srba, Roma, Jevreja, djece, antifašista...

Tu su i krst, davidova zvijezda i točak .... simboli hrišćana, Jevreja i Roma...

Postavljene su jedna do druge i tri zastave:  Srbije, Republike Srpske i Izraela. Među njima jučer nije bilo zastave Roma. Nije je bilo ni na glavnoj bini gdje su održani vjerski obredi i govori zvaničnika. I tamo su postavljeni krst, zvijezda, točak, ali plavo - zelene romske zastave nije bilo.

romska zastava

Na to su mi pažnju skrenuli upravo moji prijatelji, pripadnici romske zajednice sa kojima sam juče bio u Donjoj Gradini.

Tako je kažu godinama. Uzalud su su se predstavnici Saveza Roma obraćali upravi Spomen područja "Donja Gradina". Uzalud su i obraćanja Vladi RS, koja je organizator pomena žrtvama.

Svi zahtjevi se ignorišu.

Zašto? Zar nije dovoljno predrasuda i stalne diskriminacije ovih ljudi, naših komšija, prijatelja, pa se i prema njihovim žrtvama tako odnosi?  Kakvi smo to ljudi?

Autor: Impuls

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2