fbpx

1borenovic

Prošlo je više od mjesec kako je David nestao, kako je pronađen mrtav i već smo pokrenuli inicijativu za održavanje posebne sjednice NSRS-a sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a za Oslobođenjena o održavanju posebne sjednice Narodne skupštine RS-a zbog narušene sigurnosti u Banjoj Luci kaže kako će se sjednica održati isključivo i samo zbog potrebe za istinom.

- Mi koji smo direktno izabrani u parlament imamo prije svega ustavnu, ali i ljudsku, roditeljsku obavezu da o ovakvim stvarima javno govorimo. Prošlo je više od mjesec kako je David nestao, kako je pronađen mrtav i već smo pokrenuli inicijativu za održavanje posebne sjednice NSRS-a sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je bezbjednosno stanje u Republici Srpskoj i ključno pitanje Pravde za Davida i Pravde za sve ljude. Posebno je zabrinjavajući ignorantski odnos javnog RTRS servisa prema Davidovim roditeljima, prijateljima i građanima koji danima traže istinu o smrti mladog Banjalučanina, kazao je Borenović te dodao da se u takvim slučajevima mora pokušati odvojiti od politika i stranaka i da, kako kaže, kao ljudi podržimo inicijativu za održavanje posebne sjednice.

- To će biti najbolji test za stranke koje su izlazile u javnost, tražeći odgovornost i dajući indirektno podršku utvrđivanju svih relevantnih činjenica. Ovo će biti test za sve njih, da izglasamo dnevni red u okviru kojeg ćemo otvoriti raspravu o Davidu Dragičeviću, ali i svakoj drugoj osobi koja je pretrpjela nepravdu ili porodici koja traži istinu o svojoj djeci koja su tragično stradala, kazao je sagovornik Oslobođenja.

Na pitanje koliko izgovora mogu pronaći HDZBiH i SNSD da se na birališta ne bi uveli skeneri i videonadzor i ima li šanse da se ta tehnologija primijeni u oktobru, Borenović je, kako kaže, šokiran tolikom količinom javnog i političkog otklona pojedinih stranaka od fer i poštenih izbora.

- Ovdje je sada svima jasno da SNSD i HDZ očigledno ne žele poštene i fer izbore. Kako drugačije protumačiti njihov pokušaj traženja izgovora u nemogućim činjenicama, kojima u suštini žele samo da odugovlače, kako bi izborni proces ostao u istom obliku, a znamo da ima puno manipulacija, puno zloupotreba i da samo one stranke koje žele da “kupuju” izbornu volju građana i manipulišu biračkim odborima, u suštini žele zadržati postojeće stanje. Vrlo je važno izvršiti snažan pritisak, i politički i medijski, da se omogući uvođenje mehanizama koji mogu koliko-toliko sačuvati stvarnu izbornu volju građana, a mislim da je videonadzor, skeniranje glasačkih listića, uvođenje spreja nešto što sigurno može poboljšati izborni proces u Bosni i Hercegovini. Mi to snažno podržavamo, smatramo to veoma bitnim, jer kada članovi biračkih odbora, za koje znamo na koji način se imenuju, budu u poziciji da broje glasove pod videonadzorom, valjda će biti pod pozitivnim pritiskom da to urade na kvalitetan način, zaključio je Branislav Borenović čiji intervju možete pročitati u sutrašnjem printanom izdanju Oslobođenja.

(Oslobođenje)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2