fbpx

865707d4b4ab1a58cf10 696x426

Od svih država regije, BiH može se “pohvaliti” najvećom stopom nezaposlenosti, koja je posebno visoka među mladim ljudima, po čemu smo gotovo najgori u svijetu.

Različite bh. institucije i svjetske organizacije obrađuju nezaposlenost i formiraju projekcije, kada je posrijedi kretanje bh. tržišta rada i tumačenje glavnih pokazatelja, piše Večernji list BiH.

Bez obzira koliko bh. političari tvrdili da se stanje u zemlji glede broja nezaposlenih popravlja, podaci Trading Economicsa, koji mjeri ekonomske parametre u zemljama diljem svijeta, poput BDP-a, nezaposlenosti, inflacije itd., i rangira države po svim parametrima, više su nego pesimistični.

Od svih država regije, BiH može se “pohvaliti” najvećom stopom nezaposlenosti, koja je posebno visoka među mladim ljudima, po čemu smo gotovo najgori u svijetu.

Različite metode

Naime, prema najnovijem izvješću Trading Economicsa, Bosna i Hercegovina je, sa stopom nezaposlenosti od 38,68 posto, lider u Europi, dok na svjetskoj rang-ljestvici zauzima visoko drugo mjesto, odmah iza Konga, čija stopa nezaposlenosti iznosi 46,10 posto. Još poraznije je što smo od kolovoza prošle godine nazadovali za dva mjesta.

Naime, tada je Bosna i Hercegovina bila smještena na četvrtom mjestu iza Džibutija, Konga i Kenije. Prema navedenom izvoru, od zemalja u regiji najbolje je plasirana Slovenija sa stopom nezaposlenosti od 9 posto.

Dok se u društvu najlošijih zemalja regije našlo samo Kosovo, i to na četvrtom mjestu ljestvice. Inače, treba objasniti da postoje dva načina računanja nezaposlenosti. Jedan način je zbroj osoba prijavljenih na zavod za zapošljavanje, i vjerojatno je ovdje korišten taj način računanja.

Drugi način je takozvana anketa radne snage, koja uzima u obzir da jedan broj ljudi, koji su prijavljeni na zavod za zapošljavanje, ipak radi. Po toj anketi, koju provodi Agencija za statistiku BiH, nezaposlenost u BiH je znatno manja.

Ali ni to nam nije za neku utjehu s obzirom na to da istraživanja kako međunarodnih, tako i domaćih organizacija, pokazuju i više nego alarmantnu situaciju. Na stranici također stoji da je u desetogodišnjem razdoblju od 2007. do 2017. godine stopa nezaposlenosti u BiH bilježila visoke postotke.

Najveća stopa zabilježena je u veljači 2013. godine – 46,10 posto, a najniža u studenom 2017. godine – 38,65 posto.

Upozorenja ekonomista

Ekonomisti upozoravaju da visoka razina nezaposlenosti mladih ljudi ima posebno negativne posljedice za ekonomiju.

Prema nekoj računici, stopa nezaposlenosti od 25 posto ekonomiju neke države na godišnjoj razini košta između 0,5 i jedan posto bruto društvenog proizvoda. To je rezultat slabe platežne moći mladih koji nemaju novca za potrošnju te smanjenja prihoda od doprinosa zbog njihove nezaposlenosti.

Poseban problem je to što BiH u sve većoj mjeri ostaje bez stručnjaka. Ekonomski analitičar Armin Avdić kazao je, prenosi buka.ba, da su ovi podaci ponajbolja slika socijalnog stanja u Bosni i Hercegovini.

Nezaposlenost je posljedica sveukupne ekonomske politike i sustava. Političari moraju hitno napustiti svoja beskorisna politikantstva i početi se baviti unaprjeđenjem ekonomskih prilika stanovništva.

Ako se brzo ne osvijeste u tome, ovo će ostati prazni prostori u kojima neće nitko normalan htjeti živjeti, zato što sada ima alternativu otići vani.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2