fbpx

1000 1525695658busot

Na osnovu dosadašnjih istraživanja, u Federaciji postoji mogućnost pronalaska nafte i plina i prema riječima Hazima Hrvatovića, direktora Federalnog zavoda za geologiju, Vlada FBiH je pokrenula proceduru za dodjelu koncesije.

– Prema analizi svih dosadašnjih rezultata geoloških istraživanja, postoji perspektivnost za pronalazak nafte i plina na području Federacije Bosne i Hercegovine. Vlada Federacije BiH je na osnovu Zakona o istraživanju i eksploatacije nafte i plina pokrenula proceduru za dodjelu koncesije. Prva aktivnost je izbor stručnog konsultanta u postupku dodjele koncesije. Nakon njegovog izbora započinje izrada dokumentacije (tendera) za raspisivanje javnog poziva za dodjelu koncesije – govori nam Hrvatović.

Kaže da određenih interesa naftnih kompanija ima, međutim, to će se znati tek nakon raspisivanja javnog poziva za dodjelu koncesije.

– Istraživanja nafte i plina su veoma skupa i rizična. Na primjer, cijena izvođenja jedne bušotine dubine četiri-pet hiljada metara je oko 20 miliona dolara. Postoje perspektivni prostori za istraživanje na području sjeverne Bosne (Tuzlanski i Posavski kanton), jugozapadnoj Bosni i u Hercegovini – rekao nam Hrvatović.

Na području Bosne i Hercegovine pronađene su prirodne pojave nafte i plina. Istraživanja izvorišta nafte započeta su prije 120 godina i uz prekide su trajala do 1992. godine. Većina ih je vezana za terene sjeverne Bosne, posebno planine Majevice i Hercegovine. U Rudniku soli u Tuzli, gdje je završena eksploatacija, nađene su pojave nafte i asfalta. Na dijelu Majevice, Tuzlanskog bazena i Posavine, u mnogim istražnim bušotinama, nađeni su nafta, plin, asfalt i ozokerit (zemni vosak koji se nalazi obično s naftom), prenosi Faktor.

Tokom 1989. i 1990. godine istraživanja su intenzivirana na području Dinarida gdje su radili stručnjaci američke firme Amoco Petroleum Company. U tom periodu, stručnjaci engleske firme ECL (Exploration Consultants Limited) uradili su studiju “Procjena regionalnih istraživanja Sjeverne Bosne”. U studiji je, uz ostalo, data ocjena potencijalnosti istražnog prostora, izvršena rejonizacija po perspektivnosti, te dat orijentacioni proračun rezervi od oko 200 miliona barela za izdvojena perspektivna područja.

Biznis.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5