fbpx

2Ebola

U slučaju novog širenja ebole iz Afrike u Evropu, nadležne institucija u Srpskoj će preuzeti sve neophodne mjere na pojačanoj kontroli i sprečavanju širenja bolesti, poručuju iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Od 2014. godine, kada se u svijetu pojavila epidemija ebole, do danas, pod zdravstvenim nadzorom u Srpskoj, u trajanju od 21 dan koliko i traje maksimalna inkubacija ebole, bile su tri osobe. Nakon isteka tog perioda, zdravstveni nadzor je završen bez razvoja ikakvih simptoma.

Podsjetimo, tokom nove pojave ebole u Kongu, do sada je preminulo 26 ljudi, a zdravstveni radnici u ovoj državi već su počeli imunizaciju stanovništva protiv ebole korištenjem eksperimentalne vakcine.

U IJZ kažu da u RS nije prijavljena nijedna osoba za koju se sumnja da je zaražena virusom ebole.

– Takođe, ne postoji nijedna osoba koja je zdrava, odnosno, koja nema simptome, a da je bila u kontaktu sa osobama za koje se sumnja ili je potvrđeno da su oboljele od ebole, a nema ni osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom – kaže portparol ovog instituta Milka Mrđa i dodaje da je rizik od pojave ebole u RS izuzetno nizak.

– Međutim, putnicima koji putuju kroz područja u kojima je prisutna ebola, ili će u njima boraviti, preporučuje se da izbjegavaju direktan kontakt sa krvlju ili tjelesnim tečnostima ljudi, te sa životinjama, a veoma je važna lična i opšta higijena. Putnike koji se vraćaju iz pogođenih područja treba opomenuti da se, ako unutar tri nedelje nakon povratka razviju simptome zarazne bolesti, moraju hitno javiti u najbližu zdravstvenu ustanovu, te zatražiti hitnu medicinsku pomoć i obavezno pomenuti svoje putovanje zdravstvenom radniku kojem se jave. Riječ je o simptomima kao što su groznica, slabost, bolovi u mišićima, glavobolja, grlobolja, povraćanje, proliv, osip, krvarenje – upozorava Mrđa.

Ebola je jedna od četiri po život opasne karantinske hemoragične groznice, sa velikom smrtnošću oboljelih – čak do 90 odsto. Preživjeli, nakon primarnog liječenja, prolaze kroz dug period oporavka.

– Virus se prenosi direktnim kontaktom sa krvlju, drugim tjelesnim tečnostima i tkivima zaraženih ili umrlih ljudi i životinja. Za prenos virusa dovoljna su i oštećenja kože preko kojih se dođe u kontakt sa tjelesnim tečnostima oboljelih ili indirektno putem predmeta koji sadrže tragove tečnosti. Jedan od načina prenosa je i nezaštićen polni odnos, i to u periodu do sedam nedelja nakon oporavka od bolesti. Virus ebole se pri uobičajenom kontaktu sa ljudima na javnom mjestu, koji ne izgledaju bolesno, ne prenosi, kao ni dodirom predmeta, držanjem za ruku – ističe Mrđa.

Simtom krvarenja

Inkubacija traje od dva do 21 dan nakon izlaganja virusu, a osobe koje su u periodu inkubacije, nisu zarazne za svoju okolinu.

Sa pojavom simptoma oboljenja, osoba postaje zarazna za svoju okolinu. Bolest počinje iznenada, najčešće simptomima koji su slični simptomima gripe – povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, izražena slabost, glavobolja, bol u grlu, a ubrzo nakon toga se javlja i povraćanje, proliv, osip, poremećaj funkcije jetre i bubrega.

Neki pacijenti imaju i obilna unutrašnja i vanjska krvarenja.

(srpskainfo.com)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5