fbpx

1paraliza

Iako nema zaraženh dječijom paralizom, evropska regija nije sigurna od ponovnog povratka ove bolesti, zaključili su stručnjaci na godišnjem sastanku Evropske regionalne komisije za certifikaciju (RCC) istrebljenja dječje paralize (polio) održanog u Kopenhagenu krajem maja.

Dječja paraliza je otežavajuća i potencijalno fatalna zarazna bolest. Ne postoji lijek za nju, ali postoje sigurne i efikasne vakcine. U Pakistanu, Avganistanu i Nigeriji ova bolest je još uvijek endemska, ali iz RCC-a su tri nove zemlje naznačili kao rizične kada je u pitanju dječja paraliza. Jedna od njih je i Bosna i Hercegovina gdje zbog pada u stepenu imunizacije, slabog nadzora i nedostatka materijala postoji strah od širenja ove bolesti.

Doktor Patrik O'Konor, lider tima u sklopu odjela za vakcinisanje spriječivih bolesti i imunizacije evropske kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije, govorio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) o ovom problemu, ali i riziku od ponovog pojavljivanja nekih bolesti.

– Kako bi utvrdili potencijalne rizike dječije paralize u Evropi, RCC prati par faktora koji su povezani sa prevencijom ali i odgovorom na potencijalno izbijanje bolesti. Jedan od najvažnijih faktora jeste stepen vakcinisanja. Bosna i Hercegovina se nalazi među onim zemljama gdje je vakcinacija protiv dječje paralize opasno niska na nivou cijele države, dok je u nekim ranjivim grupama ona je još niža – kazao je O'Konor i dodao da je od vitalnog značaja da svaka zemlja ima visoko kvalitetni sistem za otkrivanje i istraživanje slučajeva akutne flacidne paralize u slučaju da bi mogli biti povezani sa poliovirusom te i da imaju napravljen plan u slučaju izbijanja bolesti.

– RCC takođe gleda i na koji način reaguju zemlje na izbijanje drugih bolesti koje je moguće spriječiti cijepljenjem. Bosna i Hercegovina je među smanjenim brojem zemalja u regiji u kojima su ospice i rubeola još uvijek endemske – istakao je on.

Kako je rekao do kasnih 80-ih, više od 350.000 djece godišnje je bilo paralizovano zbog dječije paralize. Podaci od 12. juna ove godine pokazuju da, globalno, imamo 11 zaraženih ljudi.

– Dječja paraliza je zarazna bolest. I sve dok se globalno istrebljenje ne desi, opasnost ponovnog pojavljivanja ove bolesti će se nastaviti u svakoj zemlji koja nije ostvarila i zadržala visok nivo vakcinacije stanovništva – kazao je O'Konor.

Kako je kazao podaci o vakcinaciji koji su prikupljeni u Bosni i Hercegovini omogućili su Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji da ukaže kako je imunizacija sa trećom dozom polio vakcine opala sa 86 posto u 2014. godini na 75 posto u 2017. godini.

– Djeca i odrasli koji su vakcinisani u skladu sa rasporedom vakcinacije u njihovoj zemlji su zaštićeni od barem deset opasnih bolesti. Zahvaljujući vakcinama, bolesti poput dječije paralize, tetanusa i difterije su gotovo zaboravljene. Ali bez održavanja visokog stepena vancinisanja, bilo koja od ovih opasnih bolesti bi se mogla vratiti. Izbijanje velikih boginja u evropskom regionu u posljednje dvije godine, jasan je podsjetnik na te rizike – rekao je doktor.

Istakao je da „Razlozi za pad u broju vakcinisanih ljudi u Bosni i Hercegovini su veoma kompleksni i ne mogu biti objašnjeni sa anti-vakcinacionim aktivnostima, dezinformacijama i problemima sa povjerenjem.“

– Trenutno se sprovodi projekat kojim se nastoje identifikovati barijere za vakcinaciju te razviti strategije zasnovane na dokazima kako bi se povećao broj vakcinisanih. Projekat se vodi i implementira u zemlji a Svjetska zdravstvena organizacija ga podržava. Generalno, važno je zapamtiti da većina roditelja prepoznaje korist vakcinacije te se osiguraju da su im djeca u potpunosti i blagovremeno vakcinisana. Međutim, obzirom da su vakcine bile tako efektivne u smanjivanju toliko bolesti, neki roditelji ne shvataju da one i dalje predstavljaju prijetnju za zdravlje njihove djece. Sa konstantnim širenjem dezinformacija, strah od bolesti može biti zamijenjen strahom od vakcina, koji u konačnici, mogu staviti zdravlje djece u rizično stanje. Nekim roditeljima je skupo ili previše komplikovano da vakcinišu svu svoju djecu u potpunosti i na vrijeme – podvukao je O'Konor.

(Radio Slobodna Evropa)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31