fbpx

oettinger epa promo

Članice Evropske unije u sporu su oko toga kako riješiti migrantsku krizu.

Evropska unija bi mogla da platiti šest milijardi eura sjevernoafrickim državama za pružanje utočišta migrantima koji žele doći u Evropu, izjavio je evropski komesar za budžetska pitanja Guenther Oettinger.

Članice EU-a u sporu su oko toga kako riješiti migrantsku krizu, a to će biti glavno pitanje na susretu evropskih zvaničnika krajem ove sedmice.

Jedna od ideja koja se razmatra su "tačke iskrcavanja“, u kojima bi zatraženi azili bili procesuirani na teritoriju Sjeverne Afrike prije nego što bi migranti stupili na evropsku teritoriju.

"EU bi finansirala takav plan, a šest milijardi eura u narednim godinama su 'vrlo realisticna' brojka“, naveo je Oettinger, prenosi Tanjug.

Za sada nema dogovora

Unija je 2016. godine toliko obećala i Turskoj, koja je zauzvrat pristala biti domaćin izbjeglicama, koje bi u protivnom nastavile put u Evropu.

"Kad god blok može pronaći države ili partnere koji mogu sarađivati, EU će finansirati osnovne potrebe za migrante, poput vode, sanitarnih čvorova, skloništa, odjeće, hrane i obrazovanja u zatvorenim selima“, istakao je Oettinger.

On je posebno spomenuo Libiju, Tunis i druge države sjevera Afrike.

"Nijedna sjevernoafrička vlada do sada nije iskazala spremnost da bude domaćin toj infrastrukturi, ali razgovori su u toku s Međunarodnim uredom za migracije i UNHCR-om", objavila je Evropska komisija.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1