fbpx

oettinger epa promo

Članice Evropske unije u sporu su oko toga kako riješiti migrantsku krizu.

Evropska unija bi mogla da platiti šest milijardi eura sjevernoafrickim državama za pružanje utočišta migrantima koji žele doći u Evropu, izjavio je evropski komesar za budžetska pitanja Guenther Oettinger.

Članice EU-a u sporu su oko toga kako riješiti migrantsku krizu, a to će biti glavno pitanje na susretu evropskih zvaničnika krajem ove sedmice.

Jedna od ideja koja se razmatra su "tačke iskrcavanja“, u kojima bi zatraženi azili bili procesuirani na teritoriju Sjeverne Afrike prije nego što bi migranti stupili na evropsku teritoriju.

"EU bi finansirala takav plan, a šest milijardi eura u narednim godinama su 'vrlo realisticna' brojka“, naveo je Oettinger, prenosi Tanjug.

Za sada nema dogovora

Unija je 2016. godine toliko obećala i Turskoj, koja je zauzvrat pristala biti domaćin izbjeglicama, koje bi u protivnom nastavile put u Evropu.

"Kad god blok može pronaći države ili partnere koji mogu sarađivati, EU će finansirati osnovne potrebe za migrante, poput vode, sanitarnih čvorova, skloništa, odjeće, hrane i obrazovanja u zatvorenim selima“, istakao je Oettinger.

On je posebno spomenuo Libiju, Tunis i druge države sjevera Afrike.

"Nijedna sjevernoafrička vlada do sada nije iskazala spremnost da bude domaćin toj infrastrukturi, ali razgovori su u toku s Međunarodnim uredom za migracije i UNHCR-om", objavila je Evropska komisija.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Kandidata - 7.5%
Kandidatkinju - 13.6%
Kod glasanja pol kandidata/kinje mi nije bitan - 77.6%

Ukupno glasova: 147
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Septembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4