fbpx

1rugip

Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove (RUGIP) RS odlukom suda, nakon osam godina, moći će da se upiše kao vlasnik poslovnog prostora u Prijedoru, ali prvo mora firmi „MG Mind“ Mladena Milanovića Kaje isplatiti 4,5 miliona KM. Poslovni prostor kupljen je bez riješenih imovinsko-pravnih odnosa, dovodio se u vezu sa Budimirom Stankovićem i zbog njega je, zvanično, smijenjen direktor RUGIP-a Tihomir Gligorić.

Sporni prostor u Prijedoru RUGIP je 2010. godine kupio za šest miliona KM. Ugovorom je bilo predviđeno da odmah plati avans od 1,5 miliona KM, a da preostalih 4,5 miliona plati tako što će vraćati kredit „Trgoprodaje“ ili preduzeća „Janjoš“.

Međutim, kako se nakon plaćenog avansa RUGIP nije mogao upisati kao vlasnik prostora, jer su Hipo Alpe Adria banka i Poreska uprava RS imale hipoteku nad njim, RUGIP je raskinuo ugovor o kupovini prostora, ali to nije spriječilo banku da ih tuži i zatraži naknadu od 4,5 miliona KM.

U međuvremenu je „MG Mind“, u vlasništvu Mladena Milanovića Kaje, kupio sporni prostor, a nakon što je sud donio presudu kojom je ugovor o kupovini prostora valjan, ova firma će od RUGIP-a dobiti 4,5 miliona KM plus zatezne kamate.

Presudom Okružnog privrednog suda u Banjaluci od 12. juna utvrđeno da je pravno valjan ugovor o prodaji, zaključen krajem 2010. godine, između „Trgoprodaje“ iz Prijedora i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i da Geodetska uprava mora da ispuni ugovorenu obavezu.

„RUGIP je obavezan da firmi „MG Mind“, kao pravnom sljedniku hipotekarnih povjerilaca „Trgoprodaje“ isplati 4,5 miliona KM sa zakonskom zateznom kamatom, kao i troškove parničnog postupka“, navodi se u odgovoru RUGIP-a na poslaničko pitanjie.

Pojasnili su da će se na osnovu ove presude izvršiti prenos prava svojine i posjeda sa „MG Minda“ na Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Kupovina poslovnog prostora RUGIP-a u Prijedoru bila je glavna zamjerka u svim revizorskim izvještajima ove institucije i jedan od razloga smjene Tihomira Gligorića sa mjesta direktora RUGIP-a.

RUGIP je poslovni prostor već koštao 1,5 miliona KM koji je kao avans isplatila „Trgoprodaji“, ali nakon što ga nije uspjela prepisati na sebe, zatražen je povrat novca. Kada je „Trgoprodaja“ to odbila, tadašnji direktor Tihomir Gligorić je aktivirao mjenicu koja je, ispostavilo se, bila nenaplativa. Dan kasnije Gligorić je smijenjen.

RUGIP nije mogao izvršiti uknjižbu jer je poslovni prostor pod hipotekom nekadašnje Hypo banke kojoj je RUGIP trebao isplatiti još 4,5 miliona KM.

Poslovni prostor koji je uzeo RUGIP u Prijedoru je zapravo šoping centar koji je gradio „Janjoš“ Vojislava Janjoša. Šoping centar je stavljen pod upravu „Trgoprodaje“. Predsjednik Upravnog odbora „Trgoprodaje“ bio je Budimir Stanković.

Dogovorena cijena poslovnog prostora RUGIP u prijedorskom šoping-centru od ukupno 1.856 kvadratnih metara bila je 6,5 miliona KM ili 3.255 KM po kvadratnom metru.

Izvor: Capital.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5