fbpx

4tuzla kinezi

Predstavnicima najveće kineske državne kompanije prošle sedmice prezentiran je projekat ulaganja u izvoz mesa preko Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT). Riječ je o projektu vrijednom oko pola milijarde dolara, a o svemu će odlučivati uprava kompanije China State Construction Engineering Corporation.

Sve je još uvijek na nivou ideje, a ukoliko odluka iz Kine bude pozitivna, uslijedit će konkretno planiranje finansiranja i plan izvođenja radova. Studija izvodljivosti je ono što mora pratiti projekte teške više stotina miliona dolara, pa tako mora biti i u ovom slučaju.

- Mi na MAT-u smo procijenili da ukoliko se ono što smo zamislili realizira, sve bi koštalo oko 500 miliona dolara. Projekat se sastoji od nekoliko segmenata, ali ukratko to je izvoz namirnica animalnog porijekla sa MAT-a za zemlje Bliskog Istoka i Zapadne Evrope. Nosilac projekta bio bi investitor, odnosno neka finansijska kuća, a nosici razvoja projekta bili bi aviokompanija koja bi vršila transport, MAT, farme, klaonica i tehnička podrška - pojašnjava direktor MAT-a Rifet Karasalihović.

Sve navedeno podrazumijevalo bi gradnju objekata za uzgoj stoke, ali i manje zahvate na MAT-u.

- Mi bi morali napraviti rashladne magacine, odnosno hladnjače, koji bi mogli da prime oko 150 do 250 tona mesa dnevno. Planirali smo oko 100 farmi od kojih bi svaka imala oko 250 grla stoke. Sve to je potrebno za izvoz oko 150 tona mesa na dnevnom nivou, jer to je iznos s kojim bi bili ozbiljni na tržištu - kaže Karasalihović.

On kaže da količina od 50-ak tona dnevno nije dovoljna, jer samo veća količina i kontinuirana opskrba i izvoz mogu privući aviokompaniju da se stacionirana na MAT-u i tako smanji troškove.

- Ukoliko odgovor iz Kine bude pozitivan, slijedila bi realizacija po segmentima. Na primjer tipski obrazac farme, a zatim koliko košta. Cilj je budućem kooperantu stvoriti uslove da ovdje radi, proizvodi, a potom da meso proda za poznatog kupca, odnosno za kompaniju koja će biti izvoznik - zaključio je direktora MAT-a.

(Faktor) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Maj 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5