fbpx

thumbs b c d21466fee27581bc427aa180dc4a5ae3

U Eko-centru Bočac do kraja mjeseca trebalo bi da počne uklanjanje plutajućeg otpada zaustavljenog na eko-mreži na rijeci Vrbas, a čišćenje eko-mreže preuzele su Hidroelektrane (HE) na Vrbasu.

“Za uklanjanje oko 6.000 kubnih metara otpada potrebno je tri mjeseca. Vrijednost radova iznosiće 55.000 KM”, kazao je Nedeljko Kesić, direktor HE na Vrbasu. Dodao je da u narednom periodu treba pronaći trajno rješenje kako se boriti sa krupnim otpadom.

“HE Bočac su se ovom prilikom interventno javile da ovaj problem riješe same i mi ćemo raspisati odgovarajući tender, da se ovo ukloni”, kazao je Kesić i istakao da će doprinijeti da rijeka Vrbas ostane što čistija.

“Možemo da kažemo da HE na Vrbasu u skladu sa vodoprivrednom i ekološkom dozvolom redovno vrše monitoring prisustva plutajućeg otpada u rijeci Vrbas i redovno vrše kontrolu kvaliteta vode i blagovremeno sve te podatke prosljeđuju nadležnim institucijama koje služe u svrhu čistog Vrbasa”, pojasnio je Kesić.

Prema njegovim riječima, procjena je da na mreži ima oko 6.000 kubnih metara otpada, te da je on nastao većinom zbog nemara građana, jer su to uglavnom plastične flaše.

“Moramo preduzeti niz aktivnosti da ubuduće bude što manje smeća”, zaključio je Kesić.

Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, i Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, obišli su teren i naglasili da je neophodno sa vlastima FBiH dugoročno riješiti ovaj problem.

Radojičić je kazao da je ova mreža od izuzetnog značaja za grad Banjaluka, s obzirom na to da bi, u slučaju njenog probijanja, na hiljade tona nakupljenog otpada krenulo prema gradu.

“Već sedmicama razgovaramo o tome kako spriječiti da nagomilani otpad ode nizvodno, prema Banjaluci”, rekao je Radojičić i dodao da se mora naći sistemsko i dugoročno rješenje za ovaj problem.

Golićeva ističe da se već godinama bave ovim problemom i podsjetila da su nakon poplava 2014. godine, kada je ogromna količina otpada dolazila na mrežu, morali iz Fonda za zaštitu životne sredine intervenisati sa 70.000 KM, što je uloženo u rekonstrukciju pokidane mreže. Prema njenim riječima, interventno čišćenje samo privremeno rješava ovaj problem, ali ne trajno.

“Kako bismo našli sistemsko rješenje, moramo razgovarati sa federalnim i sa predstvanicima svih opština koje se nalaze i uzvodno i nizvodno u slivu rijeke Vrbas”, ističe Golićeva i dodaje da bez dogovora svih kojih se tiče ovaj problem nema rješenja.

HE Bočac 2 od 1. septembra na mreži

Nedeljko Kesić, direktor Hidroelektrana (HE) na Vrbasu, kazao je da je HE Bočac 2 u četvrtak puštena u mokru probu.

“Mi smo već u probnom radu, a predviđeno je da ova hidroelektrana od 1. septembra bude na mreži. HE Bočac 2 je spremna za puštenja u rad i radi se o kvalitetnoj hidroelektrani sa dva potopljena agregata od pet megavata, instalisane snage 43 gigavat-časa električene enegrije i jedna je jako isplativa investicija koja je prema ekonomskoj studiji isplativa za šest i po godina”, kazao je Kesić.

Na pitanje novinara dokle se stiglo sa izgradnjom HE Krupa, Kesić je kazao da oni uvažavaju mišljenja svih institucija, od mjesne zajednice pa naviše, i svih onih koji učestvuju u donošenju odluka u izgradnji hidroelektrana.

“Ukoliko nadležne institucije kažu da ne treba graditi HE Krupa, nećemo ni graditi, a ukoliko kažu da se radi, mi ćemo graditi hidroelektranu”, zaključio je Kesić.

 

 

(nezavisne)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2