fbpx

4irb

Vijest da će tokom ovog ljeta korisnicima stambenih kredita IRB RS biti smanjene kamatne stope i da će one biti fiksne, obradovala je mnoge klijente koji narednih 10 ili 20 godina treba da otplaćuju stan.

Međutim, neki od njih ostali su zbunjeni jer ih ni četiri mjeseca od te najave niko nije kontaktirao u vezi sa tim promjenama, niti je stiglo bilo kakvo obavještenje banke.

– Očekivao sam poziv jer je rečeno da se smanjuju kamatne stope za stambene kredite iz Fonda stanovanja IRB RS i što mi je bilo još važnije, da će kamatna stopa ubuduće biti fiksna i da neće zavisiti od Euribora. To se do danas, ipak, nije dogodilo – priča jedan korisnik kredita, koji je stambeni kredit IRB RS za samce podigao prije oko godinu i po dana.

Iz Investiciono-razvojne banke RS odgovaraju da se, ipak, ne radi o bilo kakvom kašnjenju u primjeni novih pravila plasmana koja su usvojena u aprilu ove godine i podrazumijevaju smanjenje kamatnih stopa na nove kredite, ali i onima koji već imaju stambene kredite.

Kako ističu, stvar je u tome da se ovo smanjenje kamatnih stopa ne odnosi na stambene kredite za samce i parove iz kreditne linije CEB za koju je sredstva svojevremeno obezbijedila Razvojna banka Savjeta Evrope.

– Ta kreditna linija bila je aktivna godinu dana, nakon čega je ukinuta. Na nju se ne odnosi smanjenje kamata, jer su ti krediti plasirani pod uslovima koji su određeni pravilima Razvojne banke Savjeta Evrope. Smanjenje kamata odnosi se samo na sredstva IRB RS – objašnjavaju iz IRB RS.

Zahtjevi za te kredite mogli su se podnositi od avgusta 2016. godine, što je bio dio socijalnog programa stambenog zbrinjavanja u BiH – RS, a ti stambeni krediti su ugovoreni sa 83 korisnika. Krediti iz te linije bili su namijenjeni mladim pojedincima ili parovima do 35 godina starosti, bez obzira na stručnu spremu, te samcima i parovima sa visokom stručnom spremom, bez obzira na godine starosti, za kupovinu, izgradnju ili dogradnju prve stambene jedinice, a kamatna stopa za sve je bila 4,71 odsto.

Završeno ugovaranje

Iz Investiciono-razvojne banke RS ističu da je već završeno ugovaranje novih uslova kredita, odnosno smanjenja kamatnih stopa, za klijente koji imaju stambene kredite iz sredstava IRB RS. Po tim pravilima, maksimalna kamatna stopa za stambene kredite sada je 4,2 odsto, dok je ranije bila šest odsto.

U bazi plasiranih kredita IRB RS trenutno se nalazi blizu 6.000 ugovorenih kredita iz kreditne linije stambenih kredita i Fonda stanovanja RS.

(srpskainfo)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2