fbpx

1novcanici

Aktuelna poskupljenja osnovnih životnih namirnica i goriva dodatno su opteretila standard većine građana RS, koji su ionako jedva sastavljali kraj s krajem od prvog do prvog u mjesecu.  

Tako će, samo zbog posljednjeg skoka cijene brašna i hljeba, te nekoliko uzastopnih poskupljenja goriva, porodice mjesečno morati da obezbijede dodatnih 30 KM.

Sa sljedećim poskupljenjem brašna, koje je najavljeno krajem mjeseca, vreća će, u odnosu na kraj avgusta, biti skuplja za najmanje 2,5 KM.

S druge strane, hljeb je prije nekoliko dana poskupio za čak 20 feninga, što znači da će trošak jedne porodice, pod pretpostavkom da dnevno kupuje veknu i po, mjesečno biti veći za 9 KM.

Takođe, od kada je krenuo talas poskupljenja goriva, pa do danas, vozači na razlici u cijeni za rezervoar od 50 litara moraju da izdvoje čak 20 KM više.

To znači da će jednu porodicu u Srpskoj 45 hljebova, jedna vreća brašna i jedan rezervoar goriva, mjesečno dodatno koštati najmanje 30 KM. 

Problem je što je riječ o namirnicama koje, ma koliko siromašno bilo, nijedno domaćinstvo ne može da izbjegne, dok je, s druge strane, za mnoge građane gorivo takođe preka potreba, a ne luksuz.

Kad se u obzir uzme činjenica da su u RS na snazi „tiha poskupljenja“ i ostalih roba široke potrošnje, jasno je da će kućni budžeti građana u narednom periodu biti daleko opterećeniji od pomenutog troška.

– Život stvarno postaje sve teži i teži. Mnogi ljudi rade za 500-600 KM, tako da za njih i najmanje poskupljenje osnovnih životnh namrinica ili goriva predstavlja udar na džep. Ko može bez brašna ili hljeba?! Za mnoge je automobil izvor egzistencije, tako da nemaju izbora nego da kupuju gorivo. Plašim se da će nam biti još gore, jer svako malo nešto poskupi – kaže vozač iz Banjaluke Vladislav S.

Skuplje od januara

Još drastičniji skok cijene pšenice, samim tim i brašna i hljeba, mogao bi se desiti u januaru naredne godine, kada kreću pravi pregovori o cijeni ove žitarice. Kako objašnjavaju mlinari, do tada će se trošiti zalihe, pa će i poskupljenja biti u manjim iznosima.

Međutim, pošto je samo 30 odsto ovogodišnjeg roda pšenice za ljudsku upotrebu, zbog nestašice bi njena cijena drastičnije mogla da skoči, što će za koji mjesec dovesti do značajnijih poskupljenja brašna i pekarskih proizvoda.

Izvor: SrpskaInfo 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6