fbpx

fiskalizacija

Usvajanjem izmjenjene verzije Zakona o fiskalnim sistemima, brčanska Skupština je uklonila posljednju prepreku za početak fiskalizacije na području Distrikta. Konačni rok, nakon nekoliko pomjeranja, je ranije utvrđen - od prvog januara svi će morati da izdaju fiskalne račune, izvijestila je ATV.

Fiskalizacijom će da bude obuhvaćeno više od tri hiljade pravnih lica i preuzetnika.

"Sve ono što u entitetu nisu obuhvatili, nismo ni mi. I mislim da će fikaslizacija, odnosno fiskalni sistem donijeti to da će svi koji se bave bilo kakvom djelatnošću, pravne i fizičke osobe, plaćati promet po stvarnom prometu", kaže Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta.

Postojala je i namjera da se od fiskalizacije oslobode subjekti koji nisu u sistemu PDV-a, ali su podaci pokazali da to nije realno, jer u sistemu PDV-a ima oko 250 samostalnih preduzetnika, a oko 1.300 nije obuhvaćeno PDV-om“, rekao je predsjednik brčanske Skupštine.

Smatra da je izabran najpošteniji pristup.

"Ukoliko bude u konačnici kategorija koje ne mogu se nositi sa ovakvim pristupom, mi smo spremni djelovati, ali smanjenjem stope poreza za određene kategorije, a ne izuzimanjem iz sistema fiskalizacije", kaže Esad Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta.

Vlada se obavezala da će, podsticajima, subvencionisati nabavku fiskalnih kasa. Na takve najave skeptični su u Privrednoj komori Distrikta gdje smatraju da taj posao, zapravo, zavisi od dobre volje tamošnje vlasti. Na sve to, ne vjeruju ni da će fiskalizacija zaživjeti od prvog januara jer, kako smatraju, ima previše posla da se obavi do tada.

"Nema još dobavljača fiskalnih kasa, nema kasa. Nisu još obučeni subjekti pravni koji će koristiti fiskalne kase. Pretpostavljam da ni Poreska uprava nije spremna za prihvat tolikih silnih informacija. Tako reći, mnogo posla, a malo vremena", rekao je Jelenko Ilić, predsjednik Privredne komore Brčko Distrikta.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić kaže da niko ne treba da se plaši fiskalizacije.

"Ja sam siguran da ćemo mi kroz ovaj sistem pokazati da je i stvarna potrošnja na prostoru distrikta Brčko, ako ne ista , onda možda čak i veća od onih projektovanih ili garantovanih 3,55, kazao je Milić i dodao da će se time eliminisati sve primjedbe ili pritisci koji dolaze sa strane u smislu da Brčko nema krajnju potrošnju koja mu je garantovana.

Indikator.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2