fbpx

kartice za radnike

Ministarstvo finansija Republike Srpske poništilo je tender za izradu sistema elektronskih kartica za radnike u Srpskoj.

Do poništavanja je došlo jer je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH usvojila žalbu jednog od ponuđača.

Iz ministarstva su potvrdili da je raspisivanje novog tendera u proceduri i da će na sajtu ministarstva biti ubrzo i javni poziv za novi tender.

Ipak to što će tender biti ponovljen neće uticati na odluku da radnici kartice i dobiju poručuje ministar Milenko Savanović.

– Mislim da će sve to ići u svojoj zakonskoj regulativi, naravno mi ćemo istrajati na tome što smo odlučili iz tog razloga da se uvede više reda kako kod poslodavaca tako i kod radnika – poručio je Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite u Vladi Srpske.

Ne vjeruju poslodavci da će kartice uvesti previše reda. Smeta im što bi radnici morali da mijenjaju kartice svaki put kada promijene poslodavca. Skeptični su i da će uvođenje elektronskih kartica značajnije smanjiti rad na crno.

– Mi smo i prethodno ukazivali na probleme što kartica ne sadrži podatke koje je trebala da sadrži koji bi na neki način uslovili umanjenje sive ekonomije – kaže Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Elektronske kartice za radnike trebalo je da zažive do kraja godine i svaki radnik u Srpskoj trebalo bi da je ima tokom radnog vremena. U slučaju inspekcije radnik bi karticu trebalo da da na uvid.

Radnik bez dokumenata platio bi 20 maraka kazne, dok bi poslodavcu mogla da bude zabranjena djelatnost 15 dana. Prvi kontingent kartica za radnike u Srpskoj finansiraće Poreska uprava, a sve ostale poslodavci.

(ATV)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 5.5%
Ne - 81.7%
Možda - 11%

Ukupno glasova: 109
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1