fbpx

5plan

Njemačka i Francuska imaju plan da spoje “Simens” i “Alstom” te tako naprave novo željezničko “čudovište”. Međutim, ta ideja ne dopada se baš svima u EU.

Kako piše Politiko, činjenica da Evropska komisija ne gleda blagonaklono na novi zajednički projekat Berlina i Pariza, ukazuje na to da dvije najmoćnije zemlje u bloku griješe.

EU ima oštru knjigu pravila

Evropska komisija po svemu sudeći ne želi da dopusti kompanijama “Simens” i “Alstom” da se spoje i naprave novog željezničkog giganta, a to bi moglo da utiče i na entuzijazam Njemačke i Francuske po pitanju EU.

EU ima oštru knjigu pravila koja postaje ozbiljna muka za njemačku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsjednika Emanuela Makrona, koji žele da naprave željeznički ekvivalent kompaniji “Erbas”.

Neprijateljski stav EK prema njihovoj želji pokazuje duboku podjelu u srcu EU. S jedne strane se nalaze protekcionistički nastrojeni lideri koji žele bolju odbranu od Kine i njenog opasnog ekonomskog širenja na Stari kontinent, a sa druge strane su ekonomski liberalniji zvaničnici koji se bave pitanjima trgovine i konkurencije, koji ne vole koncept “industrijskih šampiona“.

Merkelova je pozvala Brisel da ne dozvoli da njegova pravila o konkurentnosti, koja se fokusiraju na to da li će spajanje naštetiti evropskom tržištu, stanu na put stvaranju industrijskog teškaša koji bi mogao da se bori sa konkurencijom iz Azije.

Francuski ministar finansija je prošle nedelje izjavio da bi regulatori iz Brisela trebalo da omoguće dogovor o spajanju “Simensa“ i “Alstoma”.

On je rekao da su Evropi potrebne kompanije koje mogu da budu rivali kineskom “željezničkom čudovištu” CRRC.

– Ovdje se ne radi samo o ekonomiji. To spajanje treba vidjeti kao vjenčanje Francuske i Njemačke u periodu kada postoji dosta prijetnji po evropsku ujedinjenost. Da li je protekcionizam pokušaj da se unaprijedi performans naše industrije na međunarodnom tržištu – zapitao se profesor ekonomije sa Univerziteta u Lionu Floran Laroš u izjavi za Politiko.

Najveći problem za Pariz i Berlin je taj što evropska komesarka za konkurenciju Margaret Vestager u ovom spajanju vidi opasnost od toga da će se dramatično smanjiti broj proizvođača od kojih evropske željezničke mreže mogu da kupuju vozove i opremu.

“Evropi nisu potrebni razmaženi favoriti”

Osim toga, ona smatra i da je velike kompanije mnogo teže kontrolisati u političkom smislu i da bi one mogle da iskoriste dominantan položaj na tržištu u toj mjeri da njihovi klijenti na kraju ne budu zadovoljni.

Nedostatak konkurencije bi na kraju doveo do manje inovativnosti i viših cijena za putnike i prevoz tereta.

Vestagerova sumnja da bi jedna ogromna željeznička kompanija u Evropi takođe bila i manje kompetitivna na globalnom nivou.

– Šampioni koji su potrebni Evropi nisu razmaženi favoriti koji su oslobođeni potrebe da se takmiče u okvirima same Evrope – rekla je Margaret.

Dva izvora su za Politiko navela da je u njenom odjeljenju donesen preliminaran zaključak da je spajanje “Alstoma” i “Simensa” “nekompatibilno” sa unutrašnjim tržištem.

(Srpskacafe)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2