fbpx

2smrzavanje

Migranti na granici sa BiH i Hrvatskom suočavaju se sa novom preprekom – hladnoćom, piše AP ističući da se stotine migranata nalazi u improvizovanim kampovima, među kojima je i onaj u Velikoj Kladuši, bez grejanja i bilo kakvih uslova za život.

– Jako je hladno kod granice BiH i Hrvatske i ništa zaista ne može da ugrije migrante, koji su tu postavili kampove – navodi AP.

Poslije blage zime, vremenski uslovi na Balkanu su se pogoršali, konstatuje američka agencija ističući da je približavanje još jedne zime najavilo težak period za migrante, “zaglavljene u regionu dok pokušavaju da stignu do zapadne Evrope”.

2smrzavanje 1

– Stotine migranata nalazi se u improvizovanim kampovima, a nemaju ni grijanje ni uslove za život. Neki bježe od ratova u svojim otadžbinama na Bliskom istoku, u Africi ili Aziji. Drugi su otišli zbog siromaštva, nedostatka slobode ili nade u bolju budućnost –  ukazuje agencija.

Kao primjer jednog takvog kampa, navodi onaj u Velikoj Kladuši, na sevjerozapadu BiH, koji je udaljen samo kilometar od dobro zaštićene granice, gdje desetine migranata “dane i noći” provodi u pokušaju da pređu u Hrvatsku, zemlju članicu Evropske unije.

– Poslije dugih putovanja, mnogi migranti nemaju zimsku obuću, tople čarape, kape ili rukavice. Oko sebe ogrću ćebad, ostavljajući jedva vidljiva lica. Za vrijeme ručka, oni u redu čekaju topli obrok, koji obezbjeđuju humanitarne grupe – opisuje agencija.

Navodi i da se pojedini žale da su im ruke poplavile od hladnoće i da ne znaju šta da rade.

AP ističe da vlasti u BiH imaju poteškoće da pronađu smještaj migrantima u zemlji, kao i da neki od njih odbijaju da idu u kampove koji su pod kontrolom vlade, želeći da okušaju svoje šanse na granici.

(Srpskainfo)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2