fbpx

4ministarstva

Vlada Republike Srpske uspostaviće četiri nova ministarstva, i to: zasebno Ministarstvo privrede i preduzetništva, Ministarstvo energetike i rudarstva, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Nova ministarstva, zapravo će, uz stare obaveze imati i dodatne. Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, u suštini mijenja naziv u Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju, ali će se baviti i stranim ulaganjima, kao i podrškom investitorima i predstavljanjem Republike Srpske u inostranstvu.

I oblast industrije, iz resora Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, pripašće novom zasebnom Ministarstvu privrede i preduzetništva. Proširene nadležnosti će po uspostavljanju imati i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrzaovanje i informaciono društvo, jer će se osim nauke i tehnologije, baviti i određenim poslovima koje je do sada obavljalo Ministarstvo prosvjete i kulture, javlja ATV.

– Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo obavljaće upravne i druge stručne poslove, koji se odnose na: naučnotehnološki razvoj, unapređivanje visokog obrazovanja i razvoj informacionog društva u Republici, kao i izradu i praćenje strategija iz navedenih oblasti; unapređivanje i podsticanje razvoja fundamentalnih razvojnih primijenjenih istraživanja; podsticanje inovatorstva i ekonomskog razvoja kroz upotrebu novih tehnologija; visoko obrazovanje i studentski standard – kažu u Vladi Srpske.

Kako je i najavljivano, izmjenama Zakona o republičkoj upravi, sa radom će prestati Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica. Te kategorije, ipak, ne treba da strahuju za ostvarivanje prava, jer će većinu poslova, po osnivanju preuzeti Sekretarijat za raseljena lica i migracije.

Promjene u organizaciji rada ministarstava, Vlada je prilagodila savremenim potrebama, ali i zbog unapređenja privrede. Za sprovođenje Zakona o republičkoj upravi, koji će se pred poslanicima naći po hitnom postupku, neće biti potrebna dodatna sredstva iz budžeta Republike Srpske.

(ATV)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Novembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5