fbpx

5ljetovanje

Čak oko 75 odsto domaćinstava u Republici Srpskoj ne može sebi da priušti odlazak na sedmodnevni godišnji odmor, a isto toliko njih nema dovoljno vlastitog novca da podnese iznenadni trošak od 380 KM.

Ovo su sumorni podaci koje je objavio Zavod za statistiku RS u publikaciji „Indikatori održivog razvoja Republike Srpske, 2018. godina“. Podaci o ovim indikatorima materijalne uskraćenosti odnose se na 2015. godinu, ali je velika vjerovatnoća da se situacija nije znatno promijenila u posljednje dvije-tri godine. Dakle, “luksuz” odlaska na ljetovanje sebi može da priušti tek svaka četvrta porodica.

Po istim pokazateljima, oko 25 odsto domaćinstava ne može svaki drugi dan da priušti mesni, pileći ili riblji obrok ili vegetarijansku zamjenu. Više od 11 odsto domaćinstava ne može da priušti adekvatno grijanje stambenog prostora.

Prioritet

Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece „Četiri plus“, kaže da ga ovi podaci uopšte ne iznenađuju.

– Među našim članovima najviše ima upravo takvih. Vjerujte, rijetko ko od njih može da ode na ljetovanje. Uglavnom razmišljaju kako da iz dana u dan prehrane i odškoluju djecu – ističe Radovanović.

Najveći problem ove populacije je, kako kaže, nezaposlenost i mala primanja onih koji rade, zbog čega i ne znaju šta je putovanje na godišnji odmor.

– Život ovdje se sveo na puko preživljavanje. Gdje god se okrenete samo čujete kako odavde treba ići što prije. Mladi to stalno pričaju, a počeli su i stariji. To uopšte ne čudi, jer život nije samo preživljavanje; treba izvesti porodicu negdje, otići u pozorište ili bioskop – naglašava Radovanović.

Daleko i kredit

Predsjednica Udruženja potrošača „Oaza“ iz Trebinja Nedeljka Ilijić takođe kaže da je statistički podaci nimalo ne iznenađuju.

– Samo kada pogledate kolika je potrošačka korpa jasno je da prosječna porodica ne može sebi da priušti ni ono osnovno za život. Onda su ovi podaci samo potvrda onoga što svi znamo i živimo – ističe Ilijićeva.

Ističe da većina porodica više nije u stanju ni da uzme kredit na 12 mjeseci da bi otišla na more.

I nakon povećanja plata svim zaposlenima u Republici Srpskoj većini porodica je stopostotna popunjenost potrošačke mjesečne korpe misaona imenica. Tako je sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u oktobru iznosila 1.889 KM, koju je prosječna isplaćena neto plata pokrivala sa svega 46,78 odsto.

– Iz ovih podataka jasno je da je u Republici Srpskoj potrebno što prije potpisati opšti i granske kolektivne ugovore, te da je neophodno povećanje plata i poboljšanje životnog standarda svih radnika – kažu u Savezu sindikata RS.

Održivi razvoj

Zavod za statistiku RS objavio je „Indikatore održivog razvoja RS“, a u skladu sa Programom održivog razvoja do 2030. godine, koji su prije tri godine u Njujorku usvojile države članice Ujedninjenih nacija. Program predstavlja opšti poziv na djelovanje i sklapanje partnerstava kako bi se rješavali globalni izazovi, okončalo siromaštvo, zaštitila planeta i svakome obezbjedilo da uživa mir i prosperitet.

Program definiše pet područja od ključne važnosti za održivi razvoj čovječanstva i planete i sprovodi se posredstvom 17 ciljeva održivog razvoja i 169 podciljeva. Neki od ciljeva su svijet bez siromaštva, svijet bez gladi, zdravlje i blagostanje, kvalitetno obrazovanje, dostojanstven rad i ekonomski rast, te očuvanje klime.

Siromaštvo

Po statističkim podacima, u RS ima 49.805 siromašnih domaćinstava, čija su mjesečna primanja do 362 marke, te 126.043 siromašnih pojedinaca.

Po popisu iz 2013, u RS ima 408.825 domaćinstava.

Materijalna uskraćenost mjeri se kroz utvrđivanje nepostojanja određenih trajnih potrošnih dobara u domaćinstvu, kao i kroz utvrđivanje nemogućnosti zadovoljavanja potreba koje se smatraju tipičnim u društvu.

(Srpskainfo)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2