fbpx

4samar

Glavni tužilac Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Serge Brammertz je u izvještaju pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) žestoko kritizirao Hrvatsku i njenu Vladu na čijem je čelu Andrej Plenković te je optužio za blokiranje predmeta protiv ratnih zločinaca.

Naime, Vlada Hrvatske još uvijek nije povukla zaključak kojim je naloženo Ministarstvu pravde da ne pruža sudsku saradnju u određenim predmetima ratnih zločina, čime je Vlada nastavila vršenje uticaja na proces pravde.

Brammertz nvodi da je mali napredak ostvaren u protekle tri godine upravo zbog ovakve hrvatske politike i njenog negativnog uticaja.

- Ovakva politika utiče na promoviranje nekažnjivosti na račun žrtava širom regiona, koje zaslužuju pravdu - stoji su Brammertzovom izvještaju.

Brammertz je u izvještaju naveo i da je smanjena saradnja hrvatskih vlasti dovela do važnih zastoja u istragama i procesuiranju u susjednim zemljama. Istovremeno, u očima javnosti, kako stoji u izvještaju, čini se da, dok “hrvatski sudovi nastavljaju potraživanje pravde za hrvatske žrtve, malo je vidljivog napretka u procesuiranju slučajeva protiv osoba hrvatske nacionalnosti optuženih od sudova susjednih zemalja”.

Brammertz se u izvještaju osvrnuo i na predmet protiv Marka Radića, kojem je u oktobru ove godine Županijski sud u Zagrebu – s obzirom da se udruženi zločinački poduhvat kao institut ne priznaje u Hrvatskoj – skratio kaznu za zločine protiv čovječnosti počinjene nad Bošnjacima na području Mostara.

Presudom Suda u Zagrebu izmijenjena je presuda Suda Bosne i Hercegovine kojom je Radić u martu 2011. prvobitno bio osuđen na 21 godinu zatvora. Zagrebački sud se složio da preuzme izvršenje presude Suda BiH nakon što je ministar pravde BiH dozvolio Radiću da kaznu služi u Hrvatskoj.

- Žrtvama i javnosti je veoma teško shvatiti kako je kazna za tako ozbiljne zločine mogla biti smanjena u tolikoj mjeri samo na osnovu preuzimanja presude u Hrvatskoj - stoji u izvještaju.

Također je istaknuto da, iako je prebacivanje izvršenja kazne unapređenje socijalne rehabilitacije osuđenika u skladu sa izvršenjem pravde, nije jasno kako će ta svrha biti postignuta ukoliko Radić bude pušten nedugo nakon pruzimanja.

Podsjetimo, nakon što je uz asistenciju HDZ-ovog ministra pravde BIH Josipa Grubeše, prebacivanjem iz BIH u Hrvatsku, monstrum Maka Radić uplovio u "sigurnu luku" tamošnji mu je sud prepolovio kaznu za zločine koje je počinio u Bosni i Hercegovini. Županijski sud u Zagrebu preinačio je presudu sa 21 na 12 i po godina pa će ratni zločinac novu godinu dočekati na slobodi.

Ovim činom Hrvatska je bez ikakve sumnje pokazala do sada najveći akt nepoštivanja žrtava ratnih zločina, ali ne samo to nego i veličnja ratnih zločinaca i svega najgoreg što je društvo proizvelo, a što uz Maku Radića ide, od naređivanja likvidacija, preko ubistava, do silovanja.

(Vijesti.ba) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2