fbpx

deponijna ramici 696x444

Preduzeće “Čistoća”, koje je u većinskom vlasništvu Mladena Milanovića Kaje, jednog od najbogatijih biznismena u Srpskoj, pokušava od Grada Banjaluke „preoteti“ regionalnu deponiju u Ramićima, kojom upravlja Javno preduzeće “Dep-ot”.

Kako saznaje Srpskainfo, spor oko deponije vrijedne milione maraka vodi se već godinama, a ovih dana je intenziviran, jer je Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove, odlučujući po žalbi „Čistoće“ donijela rješenje u njihovu korist, na šta je Grad Banjaluka uložio žalbu.

Milanovićevi pravni zastupnici u postupku pokrenutim pred RUGIP, navode da je deponija prije privatizacije bila u vlasništvu preduzeća “Čistoća” i da milionski vrijedno zemljište i deponija, na koji otpad odlažu sve lokalne zajednice sa banjalučke regije, zapravo pripada toj firmi. Međutim, Grad Banjaluka ove argumente osporava, te na sve načine pokušava da zadrži deponiju u svom vlasništvu.

Izvor Srpskainfo iz Gradske uprave Banjaluka navodi da je gradonačelnik Igor Radojčić, prije nekoliko dana naložio gradskoj pravnoj službi da preduzmu sve potrebne pravne korake kako bi se preduprijedila opasnost da Milanovićeva firma preuzme deponiju u Ramićima.

– Radojičić je svojim najbližim saradnicima naložio da urade sve što je moguće kako bi spriječili Milanovićev plan da “na mala vrata” preuzme “Dep-ot” i deponiju na koji se odlaže smeće iz cijele banjalučke regije – tvrde izvori Srpskainfo iz Gradske uprave.

Navode da je “Čistoća“ prije rata bila samo korisnik, ali ne i vlasnik tadašnje banjalučke deponije u Ramićima.

Uoči formiranja regionalne deponije, banjalučka Skupština grada je još 2005. godine izuzela nekretnine od tadašnjeg gradskog preduzeća “Čistoća”, i na osnovu te odluke “Dep-ot” se u zemljišnim knjigama upisao kao vlasnik deponije.

– Uprkos tim, nespornim dokazima, banjalučka jedinica RUGIP-a je, na zahtijev „Čistoće“, pod veoma čudnim okolnostima, izdala rješenje po kojem  vlasnik deponije zapravo „Čistoća“ i da njih treba upisati u zemljišne knjige kao vlasnika, a ne “Dep-ot”, koji je sada upisan – navode naši izvori.

Iako je ovo rješenje u međuvremenu poništio Okružni sud u Banjaluci, RUGIP je ovih dana, odlučujući po žalbi „Čistoće“ ponovo donio rješenje u njihovu korist. Grad Banjaluka je podnio žalbu na tu odluku, a u gradskoj administraciji se nadaju da će drugostepeni organ u RUGIP-u presuditi u njihovu korist.

Milanović je potvrdio za Srpskainfo da preduzeće “Čistoća” godinama vodi spor sa Gradom Banjaluka oko deponije u Ramićima. On, međutim, negira izjave iz grada kako “Čistoća” nema prava na tu deponiju.

– Ta deponija je bila u vlasništvu “Čistoće”, ali je Grad Banjaluka skupštinskom odlukom, izuzeo privatnu imovinu i počeo da upravlja njom. To nigdje u svijetu nema – tvrdi Milanović.

On ističe da je milion posto siguran da sporno zemljište pripada “Čistoći” i da samim tim treba da joj bude vraćeno.

– Grad hoće da je sve njihovo, a sve je prodano. Ne možeš uzeti i jare i pare – kaže Milanović.

Isto mišljenje dijeli i njegov pravnik Nemanja Bilanović, koji je inače koordinator pravnih poslova korporacije preduzeća “MG Mind” doo Mrkonjić Grad, čiji je Milanović vlasnik.

On pojašnjava da se po zahtijevu “Čistoće” pred RUGIP trenutno vodi upravni postupak u svrhu rješavanja prava svojine, odnosno vlasništva na zemljištu u Ramićima na kojem je danas regionalnu deponija kojom upravlja preduzeće “Dep-ot”.

– U prethodnom postupku iz 2014. godine, prvostepenim rješenjem je utvrđeno da “Čistoća” polaže pravo vlasništva na zemljištu i objektima koje je izgradila. Radi se o površini od oko 300.000 metara kvadratnih sa građevinskim objektima i infrastrukturom. Pravobranilaštvo RS je uložilo žalbu na to rješenje u ime Grada Banjaluke. Žalba je odbijena i potvrđeno prvostepeno rješenje. U upravnom sporu po tužbi Pravobranilaštva RS ukinuto je drugostepeno rješenje, a sud je naložio da se izvedu dodatni dokazi i nije osporio meritum odluke prvostepenog organa, odnosno činjenicu da “Čistoća” polaže pravo svojine na predmetne nekretnine – tvrdi Bilanović.

On ističe da je u skladu sa presudom Okružnog suda Banjaluka predmet vraćen na obnovu, te se sada vodi obnova postupka u kojoj je ponovo prvostepeni organ donio pozitivno rješenje za “Čistoću”.

Bilanović ističe da je suština svega da je Skupština Grada Banjaluka bez valjanog pravnog osnova izuzela to zemljište od akcionog društva “Čistoća” i prenijela ga na novoosnovano preduzeće “Dep-ot”.

On navodi da je prenos izvršen na način da je preneseno pravo korištenja, a ne vlasništva.

– Vlasništvo se nije moglo prenijeti jer Grad Banjaluka ne raspolaže privatnom imovinom, niti je mogao raspolagati imovinom koja je privatizovana. Mi ustvari tražimo od države da utvrdi ko je vlasnik tog zemljišta. Tek po utvrđivanju vlasništva na zemljištu stvoriće se mogućnost prometa i raspolaganja istim – kategoričan je Bilanović.

U RUGIP su nam potvrdili da je 19. novembra ove godine Područna jedinica Banjaluka, donijela rješenje kojim je utvrđeno pravo svojine deponije u Ramićima u korist preduzeća “Čistoća”. Dodali su da su se Grad Banjaluka i Javno preduzeće “Dep-ot” u međuvremenu žalili na ovo rješenje.

Grad se žalio na rješenje RUGIP

U Gradu Banjaluka nisu željeli da komentarišu cijeli slučaj. Samo su kratko poručili da je uložena žalba na rješenje RUGIP, te da čekaju odluku drugostepenog organa.

– Očekujemo da naši nepobitni argument budu uvaženi – kratko su poručili iz Grada Banjaluka.

(Srpskainfo)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Decembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1