fbpx

4VSTV

Sudu i Tužilaštvu BiH, ako nastave ovim tempom, treba oduzeti i to što imaju, jer Tegeltija i kompanija ne rade ništa, kažu iz udruženja žrtava ratnih zločina

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH pozvalo je jučer nadležne vlasti da u budžetu za 2019. osiguraju dovoljno sredstava za plate i naknade tužilaca i sudija koji rade na predmetima ratnih zločina. Iz VSTV-a je saopšteno da je u toku završna faza provođenja Projekta IPA 2013 “Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH”, koji se finansira uz podršku EU.

Nema zastoja

Na osnovu Ugovora o grantu, EU je u proteklom periodu obezbijedila značajna sredstva za finansiranje zaposlenih i materijalne troškove za procesuiranje predmeta ratnih zločina u okviru 15 tužilaštava i osam sudova u BiH. Tokom realizacije projekta imenovan je 21 tužilac i sudija, čije su se plate i naknade u proteklih pet godina finansirale iz donatorskih IPA sredstava. Osim tužilaca i sudija, iz projektnih sredstava finansirano je i 114 pozicija pratećeg netužilačkog i nesudskog osoblja.

Planirano je da projekat bude završen ove godine, te u narednim fazama nije predviđeno finansiranje plata tužilaca i sudija, nego isključivo pratećeg osoblja. Iz VSTV-a navode da su u više navrata pozivali nadležna ministarstva finansija i pravde u BiH da prilikom pripreme budžeta za 2019. godinu imaju u vidu da finansiranje plata i naknada tužilaca i sudija treba da bude preuzeto i osigurano u okviru redovnih budžeta pravosudnih institucija.

Iz VSTV-a su za Oslobođenje naveli da je riječ o novčanim sredstvima potrebnim za finansiranje 21 pozicije sudija i tužilaca i to za dio 2019. godine. Nisu željeli precizirati o kojim sredstvima se radi.

- Nema zastoja u finansiranju kada je u pitanju Ministarstvo finansija i trezora BiH. Uvidom u stanje utvrđeno je da odobrena sredstva nisu u cijelosti utrošena, o čemu smo dopisom obavijestili i VSTS, kažu za Oslobođenje u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Milan Mandić, predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije, podsjeća da je prošlo 27 godina od teških ratnih zločina i da pravosudne institucije nisu ništa uradile.

- Sudu i Tužilaštvu, ako nastave raditi ovim tempom, treba oduzeti i ovo što imaju. Bio sam kod Tegeltije i njegovih saradnika, vjerujte mi da ne rade ništa. Koji je tužilac dočekao kraj svog mandata - nijedan. Jedini koji je htio da radi svoj posao je prvi tužilac Tužilaštva BiH Marinko Jurčević. To je jedini pošteni glavni tužilac Tužilaštva BiH, a ostalo su sve bili hibridi nekakvi. Evo, sad i ova Tadićka. Kako ću imati povjerenja u te ljude koji su nas slagali. Meddžida Kreso me nikad nije slagala, kaže Mandić.

Složeni predmeti

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtva i svjedoka genocida, smatra pohvalnim da VSTV traži sredstva za ljude koji su dobrim dijelom već obučeni i već imaju određena iskustva na predmetima ratnih zločina.

- To je svakako pohvalno, iako mi imamo dosta primjedbi na sam rad Tužilaštva, pripreme predmeta i odabir samih predmeta. Izgleda da svi tužioci Tužilaštva BiH izbjegavaju rad na složenim predmetima. Smatramo da je konačno vrijeme da se počne raditi na tome, navodi Tahirović. 

(Oslobođenje)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 5.5%
Ne - 81.7%
Možda - 11%

Ukupno glasova: 109
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1