fbpx

6Đalić1

Tužilaštvo Kantona Sarajevo završilo je istragu u predmetu „Zadruga“ i spremilo optužnicu protiv više osoba koje se sumnjiče za organizirani kriminal i utaju poreza, nezvanično saznaje „Avaz“ iz izvora bliskih ovoj pravosudnoj instituciji.

Prema informacijama Avaza, optužnica protiv organizatora ove grupe, a to su supružnici Sanel i Enisa Đalić, najvjerovatnije će biti podignuta u narednih nekoliko dana. Oni se već godinu nalaze u pritvoru u Sarajevu, dok se na desetine osumnjičenih brane sa slobode uz mjere zabrane.

Ukupno je osumnjičeno u ovom predmetu i ispitano oko 220 osoba, a na desetine će skupa s Đalićima, među kojima su i direktori mnogih državnih i privatnih firmi, završiti na optuženičkoj klupi. Sumnjiče se za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja i pranje novca na način da su posljednjih osam godina sklapali fiktivne ugovore o zapošljavanju studenata i đaka.

Riječ je o jednom od najobimnijih predmeta u oblasti kriminala poslije rata u BiH, a osumnjičeni se terete za kriminal težak više od 50 miliona KM.

U ovom predmetu privođeno je na stotine onih koji su sarađivali s Đalićima i njihovim firmama koje su posredovale u zapošljavanju studenata i đaka.

Do sada je saslušano na stotine svjedoka, a ovo bi mogla biti jedna od najvećih optužnica Kantonalnog tužilaštva, s glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić na čelu, a na predmetu je radilo više tužilaca i istražitelja.

Privođen i zet Bakira Izetbegovića

U ovom predmetu privođen je i ispitan i Mirsad Berberović, zet Bakira Izetbegovića i vlasnik kompanije „Bihexo“. I on se sumnjiči da je u predmetu „Zadruga“ učestvovao u utaji poreza.

Obavljen je i pretres njegove firme i izuzeta obimna dokumentacija, te su mu određene mjere zabrane sastajanja sa svjedocima i obavezno javljanje najbližoj policijskoj upravi svakih 14 dana.

avaz.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31