fbpx

1verbalni

Vlast u Republici Srpskoj ima namjeru da u krivični zakon vrati klevetu. Za sada se samo ispituje teren, a ukoliko se to desi, biće ozbiljno ugrožena demokratija i sloboda kritike, tvrde stručnjaci.

Samo guranje u javnost priče o mogućem vraćanju klevete u krivični zakon Republike Srpske opasno je po demokratiju u Republici Srpskoj, upozoravaju stručnjaci. Ukoliko se namjera vlasti ostvari, prisustvovaćemo decenijskom demokratskom rikvercu u Republici Srpskoj, pojašnjavaju stručnjaci.

Jasno je da vlast najavama pokušava da ispita puls javnosti, ali je poražavajuće da malo ko reaguje, posebno zabrinjava tišina intelektualne elite.

Premijer Srpske Radovan Višković ideju uvođenja klevete u krivični zakon ocijenio je kao dobru. Jasno je da bi to političare dodatno zaštitilo od bilo kakve negativne kritike.

Opozicija nije za vraćanje klevete u krivični zakon. Ona podsjeća da je kleveta iz krivičnog zakona izbačena prije dvadeset godina.

Radovan Višković izjavio je ranije da bi u prvom kvartalu ove godine trebalo da budu utvrđene izmjene i dopune Krivičnog zakona Republike Srpske. 

Višković je rekao da se razmatra i mogućnost da bude propisana zatvorska kazna od tri i više godina za sve koji ne poštuju odluke organa Republike Srpske. 

Stručnjaci upozoravaju da je ovo put ka oligarhiji, jer se mišljenje većine pokušava nametnuti kao jedino ispravno, bez obzira kakvo to mišljenje bilo.

(BN televizija)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31