fbpx

4zatvor

Iz Ministarstva pravde BiH kažu da je kompleks spreman u tehničkom, ali ne i u pravnom smislu. Oslobođenje saznaje da se složiti ne mogu Grubeša i Šarović

Iako se procjenjivalo da bi državni zatvor mogao početi s radom u prvim danima januara 2019, vrata su i dalje zaključana. Kancelarija za reviziju institucija BiH obavila je i objavila dodatni revizorski izvještaj o Projektu izgradnje državnog zatvora za 2018. godinu, u kojem navodi da Vijeće ministara BiH još nije razmatralo Prijedlog odluke o utvrđivanju datuma početka rada Državnog zatvora BiH čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH, a nije imenovalo ni rukovodioca te institucije.

Odluke

- Imajući u vidu značaj izgradnje Državnog zatvora BiH za Bosnu i Hercegovinu i njene institucije, činjenicu da je on počeo 2005. godine i da je finansiran kreditnim, donatorskim i budžetskim sredstvima, Ured za reviziju još jednom ukazuje nadležnim institucijama na potrebu da hitno rješavaju sva neophodna pitanja u vezi sa konačnom realizacijom projekta i uspostavljanjem njegove funkcije, navedeno je u zaključku Izvještaja.

Iz Ministarstva pravde BiH kažu da je kompleks spreman za prijem pritvorenika i zatvorenika u tehničkom, ali ne i u pravnom smislu.

4zatvor 1

DRŽAVNI ZATVOR U VOJKOVIĆIMA KOD SARAJEVA /DIDIER TORCHE 

Ističu da Vijeće ministara BiH treba donijeti odgovarajuće odluke, koje je Ministarstvo predložilo krajem prošle godine i da se na taj način pravno utemelji institucija Zavoda i istovremeno ugasi Jedinica za implementaciju projekta njegove izgradnje. Dodaju da su se krajem 2018. u više navrata te odluke nalazile na dnevnom redu sjednica VMBiH, ali su na prijedlog “pojedinih ministara i skidane, te je tako nastupila blokada finaliziranja pravnog aspekta ovog zahtjevnog projekta, a samim tim i njegova dalja implementacija i operacionalizacija”.

- ​Pojedine kolege ministri su se, iz njima znanih razloga, usprotivili razmatranju i usvajanju ovih odluka, a koje su ključne za dalje korake ka otvaranju prvog državnog zatvora. Nažalost, oni javno ne žele istupiti i kazati zašto opstruiraju ovaj projekt. Uže gledano, odgovornost je neupitno na tim dužnosnicima, ali se u najširem smislu, bez svake sumnje, ovo pitanje mora promatrati s aspekta zakona i onoga tko i po kojoj proceduri donosi odluke, pa u tom smislu i pitanje odgovornosti, navodi državni ministar pravde Josip Grubeša u odgovoru Oslobođenju, ne precizirajući o kojim ministrima je riječ.

4zatvor 2

POGLED IZ ZRAKA NA DRŽAVNI ZATVOR U VOJKOVIĆIMA / AMER KAJMOVIĆ

Nezvanično saznajemo da Grubeša proziva ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.

Upozorenje

- Zapelo je oko toga ko će biti upravnik zatvora - da li će biti S ili H komponenta. Ministar pravde hoće da njegov čovjek bude upravnik i tu je sve zapelo, kaže naš izvor.

Iz Ministarstva pravde BiH navode da su u kontaktu s predstavnicima stranih investitora koji su u više navrata eksplicitno izrazili nezadovoljstvo što zatvor još nije stavljen u funkciju.

- Čak je nedavno stiglo upozorenje kako postoji realna mogućnost da donatori, koji su za izgradnju zatvora darovali sredstva od 11 milijuna eura, zatraže povrat tog novca od BiH, jer nas smatraju neodgovornima. Ovo upozorenje mora se vrlo ozbiljno shvatiti, kaže Grubeša.

EDIN BARIMAC, (Oslobođenje)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Oktobar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6