fbpx

3nasrecu

Pred narodnim poslanicima na sljedećem zasjedanju će se naći prijedlog zakona o igrama na sreću po hitnom postupku. Iako je navedeni zakon u skupštini trebalo da se nadje u trećem kvartalu iznenadnom odlukom ministra finansija na posljednjoj sjednici Vlade zakon je upućen u proceduru po hitnom postupku, što je, kako saznajemo, iznenadilo i pojedine ministre.

Prvo što je sporno jeste to što zakon ide po hitnom postupku bez ikakvog razloga tvrde izvori BN televizije. Zakon dolazi pred poslanike bez javne rasprave s više paušalnih ocjena koje nemaju uporište u stvarsnosti, tvrde isti izvori. 

U februaru su domaći privredjivači koji se bave igrama na sreću na sastanku u ministarstvu dobili uvjeravanja da će zakon ići u redovnoj proceduri nakon stručne i javne rasprave. Sada privredjivači iz ove oblasti traže sastanak sa predsjednicom Republike Srpske Ćeljkom Cvijanović, a pisali su i predsjedniku Vlade Radovanu Viškoviću i klubovima poslanika u skupštini. 

Tvrde da će izmjenama biti ugroženo njihovo poslovanje i da se potencijalno stvara monopol za elektronske igre na način da se taj posao daje samo Lutriji Srpske ili nekome kome Lutrija dodijeli taj posao. 

U ministarstvu finansija nisu odgovorili na pitanja BN TV zašto zakon ide po hitnom postupku i zašto nije bilo javne rasprave. Za druge medije su, medjutim, rekli da zakon treba da uredi oblast igara na sreću.

"Stoga, jačanje uloge Republike Srpske u nadzoru i priređivanju igara na sreću je potpuno opravdano i priroritetno ima svrhu zaštite i igrača i javnih prihoda sa druge strane. Djelatnost igara na sreću je djelatnost od javnog interesa i mora biti detaljno normirana i kontrolisana od države, kao što je to inače slučaj".

Naši izvori uvjeravaju i da nije formirana radna grupa za izradu zakona što otvara prostor sumnji da je zakon pripreman izvan ministarstva u odredjenim interesnim krugovima. 

U materijalu koji je dostavljen poslanicima, saznajemo, nisu dostavljene nikakve analize ekonomske opravdanosti izmjena zakona. U prijedlogu, medjutim, kako saznajemo, piše da bi izmjene zakona trebalo da omoguće dobit za budžet od dodatnih 30 miliona. To nije moguće tvrde naši izvori jer privredjivači iz ove oblasti u Srpskoj sada imaju 25 miliona neto dobiti.

. Neobično je da se ovakav zakon donosi po hitnom postupku i da nema javne rasprave - kaže ekonomista Zoran Pavlović.

- Prijedlogom zakona zabranjuje se organizovanje elektronskih igara na sreću svima osim Lutriji Srpske ili onome s kim Lutrija zaključi ugovor o poslovnoj saradnji. To može dovesti do zatvaranja velikog broja društava koja organizuju igre na sreću jer elektronske igre  predstavljaju najveći dio prihoda za mnoge, pojašnjavaju naši izvori.

Ovo zakonsko rješenje danas nije prošlo ni zakonodavni odbor NSRS, ali će članovi tog odbora o tome izjašnjavati ponovo u srijedu. Takva je, kako saznajemo, direktiva. Kome se žuri i šta se iza ovog krije može se samo nagađati.

(BN TV) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2