fbpx

1 74

Zbog nestašice citostatika u bolnicama u RS, mnogi pacijenti su, da bi došli do ovih lijekova, potrošili sve što su imali.

Sad nemaju drugog izbora nego da se zadužuju i da se za njih pokreću humanitarne akcije. Ništa čudno, s obzirom na to da je riječ o izuzetno skupim lijekovima, što su više puta potvrdili i u Fondu zdravstvenog osiguranja RS, naglasivši da jedna ampula ponekad košta i do 6.000 KM.

U pojedinim bolnicama u RS mjesecima nema LHRH agonista, koji nije klasični citostatik, nego hormonska terapija koja se koristi kod karcinoma prostate. Takođe, na snazi je i nestašica „docetaxela“, citostatika za liječenje karcinoma dojke i pluća.

Iako im FZO RS kasnije refundira novac koji za citostatike potroše u apotekama, građanima nabavka ovih lijekova, zbog prilično visoke cijene, često predstavlja veliki problem.

U sličnoj situaciji trenutno se nalazi i Vesna Cerovina iz Bratunca, koja je oboljela od karcinoma dojke, a koja nema novca da nastavi terapiju.

– Vesna je do sada imala dvije operacije, obje u Banjaluci, poslije čega je primila nekoliko hemoterapija. Napredak u liječenju je bio ostvaren, a onda je bolnica saopštila da više nema potrebnih doza na raspolaganju i porodica je primorana da ih sama kupi. Vesni su potrebne još četiri doze, koje koštaju između 2.000 i 3.000 evra. Ova porodica je do sada potrošila svu ušteđevinu koju je imala, dodatno se zadužila, a sad više ni to ne može. Suprug Slađan i njihovo dvoje djece su nam se obratili sa molbom da pozovemo sve ljude dobre volje i velikog srca, koji su u mogućnosti da pomognu u liječenju njihove majke i supruge – navedeno je u objavi na Fejsbuk stranici „Despotovina.

Iz UKC su nedavno za naš list potvrdili da u ovoj zdravstvenoj ustanovi trenutno nedostaje pojedinih citostatika.

– Liječenje onkoloških bolesnika sprovodimo raspoloživim lijekovima, prema odlukama konzilijuma. Primenom paralele lijekova koji nedostaju, liječenje naših pacijenata ni na koji način nije ugroženo. Kada je riječ o pacijentima koji nisu u mogućnosti da prime paralelu lijeka, isti mogu da nabave u apotekama, a FZO im refundira troškove – naglasili su u UKC.

Iz FZO su prije desetak dana poručili da će pomenuti citostatici biti dostupni početkom ovog mjeseca. Međutim, to se još nije desilo.

– Fond zdravstvenog osiguranja RS potpisao je ugovor sa dobavljačima za isporuku ovih lijekova. Ovih dana bolnice su počele da poručuju lijekove od dobavljača, tako da se ubrzo očekuje i isporuka – poručili su juče iz ovog fonda.

U bolnicama u Srpskoj na „docetaxelu“ je priličan broj pacijenata, a onkolozi objašnjavaju da, ako lijek kasni sedam dana, ništa nije alarmantno. Međutim, ako njegova nestašica potraje, alternativa je da, kako bi primili neophodnu terapiju, pacijenti lijek moraju sami kupuju u apotekama.
Sup i težak za nabavku

U Opštoj bolnici Bijeljina mjesecima nema LHRH agonista, koji se koriste kod karcinoma prostate. – Ovaj lijek je prilično skup i težak za nabavku, a imamo priličan broj pacijenata kojima treba i koji moraju da ga kupuju, nakon čega im FZO refundira novac. Nema ga mjesecima, pa se pacijentima odlaže i zračenje. Redovno smo potraživali ovaj lijek, ali ga nismo dobili. Nekad stigne neka manja količina koja ne pokrije ni četvrtinu pacijenata. Kontaktirali smo i druge apoteke u RS, ali je problem nestašice, očigledno, prisutan u svim bolnicama – saopštili su nedavno iz ove bolnice.

Srpskainfo

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Novembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5