fbpx

3utaja

Preduzeće „Toplana AD" koje je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić proglasio „klinički mrtvom" nalazi se pod istragom Uprave za indirektno oporezivanje BiH zbog utaje poreza. Rješenjem od 28. februara ove godine UIO je utvrdila razrez poreza u iznosu od 428. 069,00KM. Iz UIO nam je rečeno da se trenutno vrši istraga i da ne mogu iznositi informacije sve dok postupak ne bude završen.

Iz „Toplane AD" prvobitno su poslali prigovor na zapisnik komisije UIO, ali su dobili odbijenicu. Nakon toga uslijedila je žalba na rješenje, ali je i to rješenje komisija UIO odbila.  Za BN kažu da će sprovesti odluke nadležnih institucija, ali da će istovremeno iskoristiti sva pravna sredstva protiv prvostepenog Rješenja.

''Toplana će u ostavljenom roku, najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema  Rješenja, u skladu sa Zakonom o postupku indirektnog oporezivanja,  protiv prvostepenog Rješenja podnijeti žalbu, jer smatra da doneseno Rješenje nije zasnovano na potpuno utvrđenom činjeničnom stanju i da su pogrešno primjenjene odredbe propisa koji reguliše plaćanje poreza na dodatu vrijednost.  U ovakvoj situaciji  neizbježno je da se pokrene  postupak pobijanja provostepenog rješenja''.

U Gradskoj upravi Banjaluka su potvrdili da su obaviješteni o utaji poreza, ali nisu odgovorili na pitanje šta će Grad kao većinski vlasnik Toplane preduzeti.

Opozicija u Banjaluci ističe da će ove dugove plaćati građani, jer je grad preuzeo plaćanja obaveza stare toplane. Smatraju da tu problemima nije kraj.

''Postavlja se pitanje, ko je odgovoran za sve ovo? Ovo je krivično djelo u kome je propisana kazna zatvora. Ko je odgovorno lice? Zbog čega i do kada ćemo mi trpjeti da takva lica ostaju i dobijaju još bolje položaje? Građani Banjaluke su opterećeni svakodnevno novim obavezama, poskupljenje vode, poskupljenje čistoće i sada vidimo da ta „mrtva toplana" kao što kaže gradonačelnik pravi probleme i praviće još godinama građanima Banjaluke'', kaže odbornik SDS-a u SO Grada Banjaluka Aleksandar Petković. 

Utaja poreza smatra se teškim krivičnim djelom. 

Ako se trenutnim postupkom potvrde prvobitne činjenice slučaj ide na adresu Tužilaštva BiH. U tom slučaju najmanja kazna koju bi Toplana morala da plati bila bi u iznosu utvrđene utaje, ali ona može biti i do tri puta veća. To znači da bi Toplana sa zateznim kamatama morala da plati najmanje milion maraka zbog utaje PDV-a. 

(BN TV)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5