fbpx

8klimapr

Maturantica iz Zagreba odlučila je organizirati prosvjed protiv klimatskih promjena po uzoru na slične manifestacije koje se održavaju diljem svijeta

Zagrebački srednjoškolci u petak 15. ožujka organiziraju prosvjed učenika za klimu s početkom u 12:30 sati na Europskom trgu kako bi ukazali na štetne posljedice i nebrigu za dobrobit Zemlje. Hrvatski tinejdžeri tako su se odlučili priključiti globalnom pokretu School Strike 4 Climate koji je pokrenula njihova vršnjakinja iz Švedske Greta Thunberg s ciljem da pritisne političare da učine nešto po pitanju klimatskih promjena.

‘Želimo da nas čuju, da vide da smo u strahu i da nećemo odustati dok nema vidljive promjene. Zemlji je ostalo još 11 godina za smanjenje globalnih emisija za 50 posto kako bi se zaustavio daljnji rast temperature. Krećemo u borbu za sebe, našu budućnost i budućnost cijelog svijeta’, stoji u pozivu zagrebačkih srednjoškolaca koji će od Europskog trga marširati sve do Markovog trga.

Zagrebački srednjoškolci, kojima je ovo prvi prosvjed nakon 2008. godine kada su se bunili protiv državne mature, na svojim Facebook stranicama tvrde kako žele ‘pritisnuti’ političare. Od njih traže da ‘napokon adresiraju krizu u kojoj se nalazimo i poduzmu mjere kako bi se spriječila daljnja katastrofa’.

‘Želimo da nas čuju, da vide da smo u strahu i da nećemo odustati dok nema vidljive promjene’, stoji na stranicama School Strike 4 Climate Croatia. Također napominju kako u školi o klimi uče tek na satovima geografije te ponešto iz biologije i kemije, ali da ih naš obrazovni sustav ne uči ništa o klimatskim promjenama.

‘U školama se ne uči o klimatskim promjenama, već samo generalno o klimi u različitim područjima svijeta, ponešto o temperaturi zraka, padalinama i tlaku. Sve što učimo su neke opće informacije, dok klimatskih promjena u kurikulumu nema’, upozoravaju zagrebački srednjoškolci koje kao i u Švedskoj predvodi mlada djevojka, maturantica Privatne klasične gimnazije. Zove se Laura Skala, a za portal Srednja.hr izjavila je kako je prosvjed odlučila pokrenuti jer je pratila akcije njene švedske kolegice te ostatka srednjoškolaca koje je Thunberg inspirirala diljem svijet.

‘Samostalno ne mogu učiniti ništa kako bih zaustavila proces zagrijavanja Zemlje i njegove mnogobrojne popratne posljedice kojima je već sad započeto šesto masovno izumiranje. Ono što mogu je pozvati sve one koji su spremni za promjenu da stoje sa mnom i ostatkom svijeta. One koje nisu svjesni, molim da otvore oči i vide kako svijet pred njima gori te da zajedno pritisnemo one odgovorne političare da nešto napokon učine’, izjavila je Skala.

portalnovosti.com

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2