fbpx

765 430 6aa5f4652a33379628e8c7f99c2a719b

Specijalno tužilaštvo RS je 2014. godine pokrenulo istragu u vezi sa poslovanjem nevladine organizacije "Istorijski projekat Srebrenica" kojom je upravljao Stefan Karganović. Do danas nema sudskog epiloga. Provjerili smo da li je i šta do sada uradilo Okružno javno tužilaštvo?

Zbog ''Istorijskog projekta Srebrenica'' Okružno javno tužilaštvo Banjaluka zatražilo je od Osnovnog suda da raspiše potjernicu za Stefanom Karganovićem. Potvrđeno je to BN televiziji u Tužilaštvu. Nevladina organizacija čiji je direktor Stefan Karganović od 2008. do 2014. godine dobila je od vlasti u RS dva miliona maraka.

Novac je potrošen, bez evidencije gdje i kako. Izostalo je i plaćanje poreza, ali i oštećen budžet RS za nešto više od 100.000 maraka. Specijalno tužilaštvo je 2014. godine pokrenulo istragu o poslovanju organizacije i trošenju budžetskog novca. Međutim, Karganović je već pet godina neuhvatljiv i za organe krivičnog gonjenja.

-U dosadašnjem toku istrage navedeno lice nije ispitano u svojstvu osumnjičenog, jer nije dostupno Tužilaštvu i organima gonjenja. Tužilaštvo je u više navrata pokušalo dostaviti poziv za ispitivanje osumnjičenom ( u zemlji i inostranstvu), ali dostava je bila bezuspješna– odgovorili su iz OJT.

Zato je Karganović uspješan u skrivanju i slobodnom pisanju baš po mjeri vlasti. Krajem prošle godine pisao je o ubistvu Davida Dragičevića, nazivajući proteste ''farsom na Trgu'', a Davidovog oca ''korisnom budalom''. Zajedno sa Karganovićem potpisnik publikacije o Srebrenici je i Ljubiša Simić koji se, iako ljekar opšte prakse, predstavljao kao forenzičar.

Pokušali smo da stupimo u kontakt sa Simićem koji je u međuvremu specijalizirao neurohirurgiju. Na UKC RS su nam rekli da je Simić od 15. marta na godišnjem odmoru. Prema našim saznanjima, Simić je otputovao u SAD, gdje se nalazi i njegov prijatelj i saradnik Stefan Karganović, koji je nedostupan organima gonjenja RS.

-Vrlo male su nade da će Karganović biti izveden pred lice pravde i pravosnažno osuđen' - kaže novinar i urednik portala Capital.ba Siniša Vukelić.

Opozicionari u RS kažu da je „Istorijski projekat Srebrenica" zapravo „međunarodna aktivnost pranja novca kriminalnih razmjera. Međutim, Vlada RS je bez ikakvih probelma davala novac Stafanu Karganoviću i njegovoj organizaciji, uprkos osebujnoj biografiji.

RS je dala novac čovjeku za kojeg su mediji pisali da se 70-ih godina lažno predstavljao kao grof i konzul kraljevine Tonga u Čikagu. Razlika između kraljevine i Republike Srpske je i u činjenici što je Karganovićeva ideja u RS – prošla.

Stefan Karganović je jedan od koautora knjige "Rušenje RS", u kojoj su, kao "strani plaćenici", označene pojedine nevladine organizacije, udruženja, novinari i javne ličnosti. I uprkos tome bez smetnji je organizovao javne skupove u RS.

https://www.youtube.com/watch?v=XyOcL_E4u6g

BN TV

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2