fbpx

4zatvor

Nisu se stekli uslovi. To je jedini odgovor koji se može dobiti iz Savjeta ministara BiH na pitanje zašto još nije otvoren Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, poznatiji kao državni zatvor.

Prema nezvaničnim informacijama, zapelo je na političkim dogovorima oko toga koja će partija dati svog čovjeka za direktora, ali i za još neke funkcije u zatvoru.

Gradnja objekta u Istočnom Sarajevu vrijednog 77,4 miliona KM počela je 2005. i završena prije nekoliko mjeseci, ali je Savjet ministara BiH nekoliko puta skidao s dnevnog reda odluke čije je usvajanje neophodno da bi zatvor otvorio vrata.

Prvo su nam rekli da odgovore na pitanja potražimo u Ministarstvu pravde BiH. Ali, nakon što smo im prenijeli saznanja iz tog resora da su oni uradili svoj dio posla i da je sve na predsjedavajućem Denisu Zvizdiću, iz pres službe Savjeta ministara BiH dobili smo sljedeći odgovor: “Prijedlog odluke o prestanku rada Jedinice za implementaciju projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine, njegovog Upravnog i Nadzornog odbora, te Prijedlog odluke o utvrđivanju datuma početka rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH uvršteni su kao 30. i 31. tačka u dnevni red 167. sjednice Savjeta ministara BiH, od 11. marta 2019.”

Proslijedili su nam i zaključke s te sjednice, ali su oni identični za obje odluke, dakle i za prestanak rada Jedinice za implemetaciju i za početak rada Zavoda, i glase: “Savjet ministara ih nije razmatrao jer se nisu stekli uslovi za razmatranje i izjašnjavanje o ovoj tački, te se prolongira za jednu od sljedećih sjednica”.

U Srpskoj bez problema

Na pitanje da li Srpska trpi štetu zbog odlaganja početka rada zatvora, u Ministarstvu pravde su nam odgovorili odrično.

– Obzirom da u ovom trenutku stopa popunjenosti ukupnih zatvorskih kapaciteta, u kazneno-popravnim ustanovama u Republici Srpskoj, iznosi 60 odsto, trenutno nemamo problem sa smještajem lica koja je osudio Sud BiH – kaže služenica za odnose s javnošću Sanja Džombić.

(Srpskainfo) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Decembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1