fbpx

3pod lupom ukrajina

“Tako velika zemlja, a tako malo problema, bar kad je u pitanju glasanje!” Ovoj je najjači utisak koji ističu posmatrači iz BiH, koji su pratili predsjedničke izbore u Ukrajini.

– Oni na biračkim spiskovima imaju 32 miliona birača. To je broj koji mi u BiH ne možemo ni zamisliti, a ipak je prošle nedjelje glasanje prošlo u miru i bez većih problema – kaže Murisa Marić iz Prijedora, jedna od desetoro posmatrača  iz BiH, koji su kao predstavnici NVO sektora pratili prvi krug predsjedničkih izbora u Ukrajini.

Murisa, inače široj javnosti poznatija kao liderka pokreta za prava potrošača, u Kijev je otputovala kao aktivistkinja Koalicije “Pod lupom”.

Uskoro se ponovo sprema na put, jer će sa ostalih 160 posmatrača iz zemalja Balkana pratiti i drugi krug ukrajinskih izbora, kada se očekuje žešća atmosfera i veći izazovi.

– Iako će se u drugom krugu nadmetati dva muškarca, sam izborni proces će, kao i u prvom krugu, biti skoro apsolutno u rukama žena. Naime, u Ukrajini u biračkim odborima, koji su ključni za provođenje izbora, nalazi se čak 98 odsto žena – kaže Murisa.

Dodaje da su  članice biračkih odbora u Ukrajini izuzetno izdržljive i u odličnoj kondiciji, jer biračko mjesto ne napuštaju od otvaranja birališta rano ujutru do idućeg dana oko podneva, kada se završi prebrojavanje i ostale formalnosti.

– U Ukrajini nema zamjenika članova biračkog odbora. Nema izlaženje i ulaženja, ko otvori biralište ostaje na dužnosti do kraja – kaže Murisa Marić.

Zanimljivo je takođe da oni koji broje glasove ne smiju imati kod sebe olovke: olovku ima samo jedan član, koji zapisuje rezultate, ali on ne smije biti u dodiru s listićima, nego sjedi na drugom kraju prostorije.

Naše posmatrače je iznenadila i činjenica da se svaki birač, koji izađe na glasanje, potpiše i na biračkom spisku, ali i na svom glasačkom listiću.

– Glasački listić ima posleban talon na koji se građanin potpisuje. Nakon glasanja taj se talon otkine i ubaci u posebnu kutiju, a broj talona, potpisa na biračkom spisku i listića s glasovima se na kraju mora poklapati. Ako se pojavi višak, on se na licu mjesta siječe i uništava – objašnajva Murisa Marić.

Dodaje da primjer Ukrajine pokazuje da nije nužno imati mnogo novca i bog za kakavu tehniku da bi se izbori učinili poštenijim i transparentnijim.

– Na izborima koje smo pratili u Ukrajini sve je bilo  krajnje transparentno. Glasačke kutije su potpuno prozirne, kao da su od stakla, biračke kabine su na rasklapanje, ustvari nekako im je sva infrastruktura za izbore na rasklapanje i jednostavna, pa se lako prenosi s mjesta na mjesto. Kada birač uđe u kabinu otkriven je dio gdje su noge, tako da se jasno vidi da li je unutra jedna osoba – kaže Marićeva.

Dodaje da je dozvoljeno fotografisanje, bez ikakve procedure, u svakoj fazi, osim, naravno, dok je glasač u kabini.

Dodaje da u Ukrajini na dan izbora nije viđala čak ni stranačke aktiviste koji se motaju oko biračkog mjesta i lobiraju za svoje kandidate, što je kod nas uobičajena pojava.

– Jedina, uslovno rečeno, nepravilnost bila je činjenica da se za praćenje izbora prijavio ogroman broj ukrajinskih nevladinih organizacija. Ispostavilo se da su to, ustvari, prikriveni stranački aktivisti, ali i oni su na biračkim mjestima bili tihi, diskretni i nenametljivi – kaže Marićeva.

(Srpskainfo) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Juli 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31