fbpx

4prazan novcanik

Prijedlog nacrta novog Zakona o PDV-u je završen i nalazi se kod Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), kazao je za Radiosarajevo.ba portparol UIO Ratko Kovačević.

Naime, pomenuti prijedlog trebao bi se danas naći na sjednici Upravnog odbora UIO, da bi ukoliko prođe tu proceduru trebao biti upućen na mišljenje Vijeću ministara BiH, pa i oba doma državnog Parlamenta.

“Uprava za indirektno oporezivanje nadležna je za provođenje propisa iz oblasti indirektnih poreza (PDV, akcize, carina, putarina), dok nadležnost za kreiranje i usvajanje propisa iz oblasti indirektnog oporezivanja imaju Upravni odbor UIO, Savjet ministara BiH i Parlament BiH. Podsjećam, Zakon o PDV-u u BiH primjenjuje se od 1. januara 2006. godine, što znači da smo ušli u 14. godinu primjene ovog Zakona u Bosni i Hercegovini”, pojasnio je Kovačević.

Dodao je da s obzirom na činjenicu da se Zakon o PDV-u primjenjuje više od 13 godina u BiH, javila se potreba da se i Zakon o PDV-u u BiH prilagodi legislativi EU.

“Iz tog razloga UIO je kroz IPA projekat EU zajedno sa ekspertima iz poreznih administracija zemalja članica EU pripremila potpuno novi prijedlog Zakona o PDV-u. Uprava se nije upuštala u izmjene stopa, rokova za plaćanje PDV-a, kao ni mogućnosti da se PDV plati samo na naplaćene fakture i da se pravo na odbitak ulaznog PDV-a može ostvaririti samo na one fakture koje su plaćene dobaljačima, te druga slična pitanja, na koje odgovore moraju dati vladajuće strukture u BiH, prije svega Upravni odbor UIO, Savjet ministara BiH i Parlament BiH”, naglasio je Kovačević.

Prema njegovim riječima, UIO će kao nadležna institucija morati provoditi ono zakonsko rješenje koje bude usvojeno u Parlamentu BiH.

“U vrijeme kada je važeći Zakon pripreman, procijenjeno je da je za BiH najbolja jedinstvena stopa i to jedna niža stopa. Na jednoj konferenciji koja je održana u Bukureštu, a koju ju na temu PDV-a organizovala Svjetska banka, preporuka je svih međunarodnih finansijskih institucija, da bi sve zemlje koje trenutno imaju više stopa PDV-a trebalo da razmišljaju o mogućem prelasku na jedinstvenu stopu, ali ne previsoku, jer se prema njihovim istraživanjima i analizama takav model sistema PDV-a pokazao kao najefikasniji”, istakao je Kovačević.

Dodao je da ukoliko bi se ipak odlučilo da BiH krene u suprotnom pravcu, a to znači uvođenje niže stope na neke osnovne životne namirnice, to će značiti sigurno povećanje standardne stope koja više neće biti 17 posto već će sigurno biti veća.

“Ukoliko izvršite usporedbu koliko se u okviru jedne potrošačke korpe u toku mjeseca potroši novca na tu manju grupu proizvoda, a koliko na sve ostalo, doći ćete do zaključka da će uvođenje niže stope PDV-a na osnovne namirnice i povećanje standardne stope PDV-a na sve ostale artikle, dodatno povećati cijene tih ostalih artikala, koji u puno većem procentu sudjeluju potrošačkoj korpi jedne porodice. To bi značilo i dodatno finansijsko opterećenje po građane”, smatra Kovačević.

Stoga prema riječima Kovačevića, u UIO vlada mišljenje da je upravo ovakav sistem jedinstvene stope koja nije visoka najbolji model za Bosnu i Hercegovinu.

“Izmjena stopa, značila bi i novo opterećenje za poreske obveznike, koji bi svi morali mijenjati i softverska rješenja koja prate njihov rad. Isto tako, nikad niko u BiH nije uradio dovoljno dobru i kvalitetnu analizu koja bi pokazala kako i za koliko će uvođenje niže stope biti od koristi građanima BiH. I na kraju poreskom politikom, posebno kad su u pitanju indirektni porezi, ne rješavaju se socijalna pitanja u državi. Zadatak UIO je da prikupi sve prihode od PDV-a, a jednom prikupljeni prihodi mogu biti usmjereni više prema socijalno ugroženijim kategorijama stanovništva. Uvođenje sistema PDV-a sa više stopa, značilo bi značajne finansijske izdatke, kako za promjenu informatičkog sistema unutar UIO, tako i za samo poreske obveznike. Još je važno svakako naglasiti da je na tržištu BiH na snazi slobodno formiranje cijena, dakle i kad bi došlo do smanjenja poreskog opterećenja na određenu grupu proizvoda, država nema mehanizam da bilo koga prisili da za smanjenje poreskog opterećenja smanji i finalnu cijenu tog proizvoda. Isto tako, činjenica je da u sistemu PDV-a sa više stopa postoji i veća mogućnost izbjegavanja plaćanja stvarnih obaveza, proces kontrole će biti složeniji”, pojasnio je za Radiosrajevo.ba portparol UIO Ratko Kovačević.

Na temu novog Zakona o PDV-u razgovarali smo i s zastupnikom u Parlamentu BiH Sašom Magazinovićem (SDP), koji je za portal Radiosarajevo.ba kazao da je priča na ovu temu pokrenuta još u prošlom sazivu državnog Parlamenta.

“I u prošlom mandatu uz pomoć Instituta za razvoj mladih KULT bavio ovim pitanjem. U tom kontekstu volim reći da sam kao jedna vrsta glasnogovornika za više od 30.000 bh. privrednika u Parlament unio inicijativu o izmjeni Zakona o PDV-u u nekoliko segmenata. Prije svega naši privrednici su tražili da se izmijeni sistem plaćanja PDV-a na način da se ovaj porez plaća na naplaćeni račun, a ne kao što je to sad po izdatom računu. To je sistem koji funkcionira u 22 države EU, a i u regiji. To bi mnogo značilo našim privrednicima. Kad smo od UIO dobili negativno mišljenje na ovaj prijedlog, predložili smo da se barem rok za plaćanje PDV-a prebaci na sa desetog dana u mjesecu na posljednji. Te da se zatezne kamate za kašnjenje plaćanje PDV-a spuste na 0,04 na 0,02 posto”, pojasnio je Magazinović.

Dodao je da posljednje dvije inicijative je inicijalno podržao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

“Međutim Vijeće ministara kojim predsjedava Denis Zvizdić je na kraju krajeva odbilo ove inicijative. To je bilo nekad krajem prošlog mandata. Sad nakon informacije da UO UIO radi na nacrtu novog Zakona o PDV-u, osjećao sam za shodno da ponovo pokrenem ovu inicijativu i pozvao bi i druge političare da se javno izjasne o zahtjevima privrednika u pogledu PDV-a. Na kraju krajeva mislim da svi oni koji primaju platu iz budžeta trebali bi malo pažljivije slušati one koji pune taj budžet, a to su u ovom slučaju bh. privrednici. Do sad to nije bio slučaj. Ipak mislim da neće doći do povećanja PDV-a, jednako kao što neće doći ni do uvođenja nulte stope na osnovne životne namirnice, a što je dugogodišnji projekat SDP-a, a svaki put kad ga predložimo dobijemo odgovor da to nije moguće uraditi zbog toga što smo Međunarodnom monetarnom fondu obećali da Zakon o PDV-u nećemo dirati. Mislim da budžeti nisu nestabilni do te mjere da bi ih trebalo puniti povećanjem stope PDV-a, to bi također u političkom smislu bila samoubilačka misija jer zaista nema potrebe za tim. Bio bi veoma iznenađen da i ova od naroda otuđena vlast se odluči na jedan takav korak”, naglasio je Magazinović.

Prema njegovim riječima, svima treba biti jasno da UO UIO bavi nacrtom novog Zakona o PDV-u, dakle to je nešto što nije gotov proizvod.

“Nalazimo se na početku jednog dugog procesa za koji je vrlo teško pretpostaviti kako će se završiti, zato prvo treba sačekati da vidimo šta će UO UIO predložiti”, zaključio je Magazinović.

Koje su to izmjene predviđene novim Zakonom o PDV-u BiH?

Na naše pitanje da nam pojasni šta je to predviđeno novim Zakonom o PDV-u koji bi danas trebao razmatrati UO UIO, Kovačević je istakao da se radi o više predviđenih izmjena. 

"Pojedine od novina Prednacrta Zakona o PDV-u u BiH su:

• Način oporezivanja vrijednosnih kupona (jednonamjenskih i višenamjenskih) koji predstavljaju novinu u načinu oporezivanja koja je nastala kao posljedica specifičnih novih oblika i modaliteta u vršenju prometa
• Oporezivanje nedovršenih građevinskih objekata, odnosno uslovi za oslobađanje, kod prometa građevinskih objekata 
• Posebna šema u građevinarstvu se ukida, a uvodi se prenos obaveze u skladu sa propisima EU za izvršen promet:
• kod uvoza i prometa prema preprodavcu električne energije i prirodnog gasa koji se isporučuju putem prenosnog i distributivnog sistema,
• usluga koje su u Bosni i Hercegovini pružene od strane poreskog obveznika koji u Bosni i Hercegovini nema sjedište ni poslovnu jedinicu i koji nije odredio poreskog zastupnika, a koje podliježu oporezivanju u Bosni i Hercegovini.
• investicionog zlata u skladu sa posebnim postupcima oporezivanja,
• imovine dužnika poreskog obveznika izvršen prema presudi u okviru obvezne prodaje i
• imovine poreskog obveznika u postupku stečaja.
• Prometi izvršeni po osnovu međunarodnih ugovora i donacija vrše se uz oslobađanje, umjesto ranijeg principa povrata plaćenog poreza
• Povećanje praga za obaveznu registraciju sa 50.000 KM na 75.000 KM
• Proširenje broja polja PDV prijave,
• U dijelu prekršajnih odredbi izvršena je izmjena odredbe o odmjeravanju kazne u visini koja predstavlja 50 posto obaveze za izlazni odnosno ulazni PDV, a što se je u vezi i sa određivanjem visine prekršaja i za odgovorno lice, kao i precizno definisanje instituta zastare za prekršaje", pojasnio je Kovačević.

(Radiosarajevo)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5