fbpx

4ratni

Umjesto rada na najsloženijim predmetima ratnih zločina, Tužilaštvo BiH je barem dio svojih resursa usmjerilo na istrage, podizanje i zastupanje optužnica u manje složenim predmetima, a nepotrebnim cjepkanjem optužnica dodali su nove predmete već postojećim neriješenim predmetima.

Ovako je Misija OEBS u BiH u svom tematskom izvještaju o provedbi Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, ocijenila neuspjeh Tužilaštva BiH kada je u pitanju prvobitni cilj da se nasloženiji i najprioritetniji predmeti ratnih zločina procesuiraju do  kraja 2015. godine.

U izvještaju se navodi da je Tužilaštvo BiH prije isteka roka iz 2015. godine, trebalo da radi na najsloženijim predmetima ratnih zločina, a ne da svoje resurse usmjerava na manje složene predmete.

– Kao što je opisano u Izvještaju sutkinje Korner, ovaj problem je uglavnom bio rezultat načina upravljanja i rada tadašnjeg glavnog tužioca u periodu od 2013. do 2016. godine (Goran Salihović op.a) i  fokusiranja na kvantitativne umjesto kvalitativne pokazatelje uspješnosti – navodi se u izvještaju.

Dodaje se da je ovakav pristup značajno doprinjeo neispunjavanju sedmogodišnjeg roka, jer se Tužilaštvo BiH fokusiralo na predmete  koji su, s obzirom na stepen njihove složenosti, trebali biti procesuirani na nivou entiteta ili Brčko distrikta BiH.

Primjena zakona

OEBS je u svom izvještaju još naveo da se međunarodno pravo i domaći zakoni u sve većoj mjeri primjenjuju u BiH na dosljedan i pravičan način na svim nivoima pravosuđa, ali da je sudska praksa i dalje neujednačena u odnosu na nekoliko važnih pitanja.

Ova pitanja obuhvataju, između ostalog, različitu primjenu određenih oblika odgovornosti u skladu sa Krivičnim zakonom SFRJ, i značajne razlike u odmjeravanju kazne.

Iz OEBS podsjećaju sa se u revidiranoj Državnoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina, koja je još prošle godine dostavljena Savjetu ministara BiH na razmatranje, predviđa bolje korištenje postojećih mehanizama za ujednačavanje sudske prakse.

– Revidirana strategija ponovno potvrđuje cilj iz Strategije da se osigura pravna sigurnost i jednakost svih građana pred zakonom –navodi se u izvještaju OEBS. Dodaje se da se u Revidiranoj strategiji, takođe, predviđa uvođenje mehanizam kojim bi se spriječilo kršenje rokova kada je u pitanju rad na predmetima ratnih zločina, ali i drugiih.

Prema Revidiranoj strategiji, Nadzorno tijelo bi tražilo dostavljanje redovnih periodičnih izvještaja od svih aktera, te uvelo odgovornost za sudije i tužioce u slučaju neispunjavanja strateških ciljeva i mjera.

(Srpskainfo) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6