fbpx

Izbori glasanje Foto D BOZIC e1537799338562 696x478

Nedavna izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da se ta stranka mora intenzivnije okrenuti ka dijaspori, jer u “njoj vidi uspavanog džina, koji može promijeniti odnos snaga u BiH”, stari je pokušaj ove partije da preko građana u inostranstvu ostvari političku dominaciju u zemlji.

Ovako politički analitičari komentarišu Izetbegovićev zaokret prema dijaspori, navodeći da bi ona zaista i mogla da promijeni odnos snaga u BiH, ali da to uopšte ne bi bilo dobro za narode koji žive ovdje.

Izetbegović je na nedavnom skupu SDA kazao simpatizerima i članovima stranke da je neophodno da se ponovo okrenu dijaspori jer “ona može u jednom danu da promijeni stanje u BiH”.

– Potrebno nam je da samo 10 odsto birača u dijaspori izađe i pravilno glasa – naveo je Izetbegović, koji je ponovio svoje ranije stavove da u dijaspori leži “ogromna rezerva, odnosno stotine hiljada glasova koji bi mogli promijeniti balanse i političke odnose u Republici Srpskoj, te Bosni i Hercegovini”.

Animiranje

Analitičari ističu da ova njegova izjava nije daleko od istine jer se procjenjuje da blizu 1,7 miliona građana čini dijasporu BiH, od čega više 600.000 njih ima pravo glasa. Međutim, njihovo učešće na izborima je minorno, pa tako se za izbore registruje tek nekih 80.000 građana.

– Ukoliko bi nekome zaista pošlo za rukom da animira dijasporu i da oni masovno izađu na izbore, onda bi zaista i mogao da se izmjeni odnos snaga. Međutim, ne vjerujem da se to može desiti jer naše građane u dijaspori izbori u BiH mnogo ne zanimaju. To je dobro, jer zašto da neko ko živi u Kanadi bira građanima ove zemlje ko će ih voditi u naredne 4 godine – smatra predsjednik Instituta za društvena istraživanja iz Bijeljine Drago Vuković.

On ističe da je Izetbegović i ranije radio na animiranju dijaspore da izađe i glasa na izborima, ali samo s jednim ciljem, a to je da Bošnjaci preuzmu političku dominaciju u odnosu na preostala dva naroda u ovoj zemlji.

Vuković kaže da Izetbegović promoviše radikalnu politiku prema vani u smislu da će “bosanska dijaspora spasti BiH od druga dva naroda”.

Dominacija

On ističe da je cilj ovakve politike da do izražaja dođe dominacija jednog naroda u BiH.

– Izetbegović zagovara da se demokratija iskoristi kao jedini kriterijum formiranja vlasti – većinski narod ima većinsku vlast. Taj koncept zagovaraju i bošnjački intelektualci. Međutim, složene države u kojima živi više naroda i nacija, kao u BiH, ne mogu tako funkcionisati. Mora postojati princip zaštite nacionalnih interesa kako se ne bi snagom broja glasova došlo do pozicije da su drugi narodi obespravljeni – pojašnjava Vuković.

Dodaje da vjerovatno u tome leži glavni razlog zašto se Izetbegović stalno zalaže za veće učešće dijaspore u izborima. Vuković ističe da, ipak, ne vjeruje da može doći do aktivnijeg učešća dijaspore u izborima.

– Mi ne možemo da motivišemo ni građane koji žive u BiH da u što većem broju izađu na izbore, a kamoli dijasporu. Samo građani koji žive u ovoj zemlji mogu i trebaju da mjenjaju stanje, a ne neko ko ne živi ovdje – kategoričan je Vuković.

Nelogičnost

Slično mišljenje dijeli i predstavnik Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” Vehid Šehić, koji kaže da bi više volio da građani koji žive u BiH mjenjaju postojeće stanje, a ne oni koji žive u inostranstvu.

– Mi ipak ovdje živimo i osjećamo sve tegobe života u BiH. Bilo bi dobro da mi nešto mijenjamo, a ne da nam dođe neko sa strane i mijenja. Dijaspora dođe, bude kratko i ode, a mi ostajemo – navodi Šehić.

On ističe da ne vidi da je dijaspora zainteresovana za izbore u BiH, te da bi ih bilo teško animirati.

– S druge strane, mnogi koji su u inostranstvu, a imaju dvojna državljanstva, u tim zemljama glasaju za stranke koje nemaju antimigrantsku politiku ili građanske lijeve političke stranke. Međutim, kada dođu u BiH ovdje glasaju za nacionalne stranke. To je, za mene, nepošteno – kaže Šehić.

Krađa identiteta

Dodaje da mnoge stranke već godinama lobiraju u inostranstvu da građani izađu na izbore u BiH, te da tu ne vidi ništa novo.

Šehić je podsjetio na krađu identiteta građana koji glasaju putem pošte, navodeći da nije tajna da stranke obilaze birače u inostranstvu. On ističe da s druge strane ne vidi ni šta bi dijaspora na izborima mogla krucijalno promijeniti u BiH, a što bi išlo u korist svih građana.

– Šta mijenjati u ovoj državi sa povećanim brojem glasova? Ako ove vodeće stranke misle da trebaju glasati za njih, onda se ništa neće promijeniti, već će se imati postojeće stanje, kao i do sada – navodi Šehić.

“Sami moramo birati vlast”

Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlamenta ističe da je protivnik toga da se dijaspora miješa u izbore u BiH iz razloga je situaciju u zemlji trebaju mijenjati oni koji žive ovdje, a ne u inostranstvu.

– Ne bih volio da nam neko ko živi u Kanadi, SAD ili Australiji bira vlast u BiH. Kako oni mogu znati šta je dobro, a šta loše za nas. Ti ljudi ne žive ovdje i ne mogu imati realnu sliku o stanju u ovoj zemlji – kaže Žolja.

(srpska info)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5