fbpx

radioaktivno

Sigurnosni komitet Parlamentarne skupštine Sjevernoatlantske alijanse nedavno je greškom objavio dokument s tajnim lokacijama nuklearnog oružja Alijanse u Evropi.

Kako piše Washington Post, iz dokumenta se vidi kako Sjedinjene Američke Države čuvaju dio svog nuklearnog arsenala u Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.

Dokument “Nova era za nuklearno odvraćanje? Modernizacija, kontrola oružja i savezničke nuklearne sile” prvobitno je objavljen u aprilu, ali je belgijski list De Morgen tek u utorak objavio dio u kome se spominju lokacije oružja.

“Ove bombe se nalaze u šest američkih i evropskih baza – Kleine Brogel u Belgiji, Buechel u Njemačkoj, Aviano i Ghedi-Torre u Italiji, Volkel u Holandiji i Incirlik u Turskoj”, navodi se u dijelu dokumenta koji je objavio belgijski list.

Washington Post navodi kako De Morgen nije precizirao izvor na koji se pozivaju.

U posljednjoj verziji dokumenta Parlamentarne skupštine NATO-a, koja je objavljena prošle sedmice, ne spominju se više specifične lokacije oružja, već samo avioni koji imaju mogućnost nositi nuklearno oružje.

Autor teksta, kanadski senator Joseph Day, kaže kako su sve informacije koje je koristio u tekstu javno dostupne i kako je aprilski dokument predstavljao nacrt.

Washington Post podsjeća kako ni SAD, ni njegove evropske saveznice ne pričaju otvoreno o lokacijama gdje se nalazi američko oružje na evropskom kontinentu.

Neimenovani zvaničnik je za ovaj američki dnevnik kazao kako dokument Parlamentarne skupštine NATO-a nije zvaničan dokument Alijanse.

Međutim, WP ističe kako su mnogi evropski mediji dokument prihvatili kao konačnu potvrdu činjenice da SAD skladišti svoje oružje u Evropi.

(Agencije)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Januar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6